Hlavní obsah

Co všechno člověk nedokáže?

Foto: Thinkstock

Kam až dosáhne váš jazykFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I snadné úkoly mohou být ve výsledku neřešitelné. Víte například, že olíznutí vlastního lokte je nadlidský úkol? Nebo že jsou situace, kdy člověk nedokáže chodit rovně, a neustále bloudí v kruzích? Budete se divit, co dalšího je pro nás nedosažitelné!

Článek

Člověk už dokázal mnoho věcí. Vyslal raketu do vesmíru, prošel se po Měsíci, pokořil Mount Everest, objevil penicilin, vynalezl žárovku, telefon i radar. Jsou však oblasti, na které nestačí. Ačkoli jde o zdánlivé banality, je zvláštní, jak je náš živočišný druh fyzicky nezvládá. Věděli jste třeba, že si člověk nedokáže olíznout vlastní loket? Podaří se mu to maximálně tak v případě, že má jazyk Stephena Taylora z Velké Británie, jehož „drobeček“ měří 9,5 cm. To se to pak dosahuje bez problémů i na špičku nosu! Jestli ani to nesvedete, nezoufejte, patříte k naprosté většině.

Co všechno člověk nezvládá?

To, že se žena nedokáže třeba zbavit ochlupení v tříslech, když je v osmém měsíci těhotenství, se dá pochopit... Také si nikdy nedosáhnete doprostřed zad, abyste si je namydlili nebo se třeba poškrábali. Ale že by člověk neuměl chodit rovně? Nová studie Institutu biologické kybernetiky Maxe Plancka z roku 2010 hlásá, že jestliže nejsme schopni najít nějaký záchytný bod, začneme chodit v kruzích a ztratíme se. Vědci na to nejspíš přišli v alkoholovém opojení, když hledali cestu z hospůdky. Nicméně i po vystřízlivění si stále trvali a dosud trvají na svém: mlha či nos lidi dezorientuje tak, že mají sklony klonit se k jedné straně, a odchylovat se tak od přímého směru. Že bychom nezvládali ani takhle jednoduchou věc?

Foto: Thinkstock

Chodit rovně nemusí být až tak snadné!Foto: Thinkstock

Vynikající čich? Ten lidstvo mít nebude!

Lidstvu se patrně nikdy nepodaří další husarský kousek – zdokonalení čichu tak, aby předčil věhlasný smysl psů. A nejde jen o schopnost najít drogy nebo hledat zavalené, ať už sněhem nebo sutí. V roce 2003 se na základě testů ukázalo, že psi s přesností na 99 % olizují svým pánům místo postižené zhoubným bujením. Je tedy vlastně moc dobře, že je pes náš nejlepší přítel.

Co se stane, kdybychom prděli 6 let?

Kdyby se někdo z vysoka vykašlal na konvence a řekl si, že vyprdí tolik energie, kolik má atomová bomba, strávil by touto činností nepřetržitě 6 let a 9 měsíců. Ani tohle patrně nikdy nikdo z lidí nedokázal. A i kdyby ano, zřejmě se to nikdo nedozví – je asi všem jasné, proč by takový zoufalec trávil celou dobu někde v hlubokém osamění...

Žlutá je dobrá

Jiní profesionálové ve zkoumání lidských schopností a handicapů zase zjistili, že když jakémukoli člověku předloží před oči kompletní barevnou škálu, nikdo nedokáže jako první zaregistrovat jinou barvu než žlutou. Je to vůbec možné?

A co nedokážete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám