Hlavní obsah
Foto: David Háva

Foto: David Háva

Hledáte polévku, která vás zahřeje i zasytí? Připravte rodině tuhle jemnou polévku s čočkou a kari. Nadchne vás!

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 200 g čočky
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 tobolky celého kardamomu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml kokosové smetany
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Čočku propláchněte a namočte ji dvě hodiny předem do vody. Na másle orestujte cibuli, přidejte kari, sušený zázvor a dobře promíchejte. Základ zalejte vývarem, přidejte zcezenou čočku, tobolky kardamomu a vařte, dokud není čočka téměř měkká.

02.

Pak přidejte do polévky na kolečka nakrájenou mrkev a vařte asi 15 minut. Po uvaření vyjměte tobolky kardamomu. Do hotové polévky vmíchejte kokosovou smetanu, podle chuti ji osolte, opepřete a při podávání dozdobte čerstvým koriandrem, případně petrželkou.

Tip: Místo kokosové smetany můžete použít do polévky dvě lžíce zakysané smetany nebo crème fraîche.

Ochutnejte další jídla s čočkou, třeba salát, ragú či polévku.

Související témata:

Načítám