Hlavní obsah
3,1
(89)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ať je horko nebo zima, káva se pije pořád. Zatímco v zimních měsících si ji člověk občas rád dopřeje s medem nebo nějakým tím alkoholem, letním měsícům dominují ledové kávové nápoje. Tenhle je super jednoduchý a přitom vám svou neobyčejnou chutí vyrazí dech. Filtrované espresso asi všichni znají, zkuste si tentokrát přípravu tzv. cold brew, tedy louhování za studena.

5 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 10 g kávy
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce čekankového sirupu
  • 3 kostky ledu
Článek

Postup

01.

Namletou kávu smíchejte s kardamomem v uzavíratelné sklenici a zalijte asi 50 ml studené vody. Promíchejte, zavíčkujte, aby se omylem nerozlila, a uložte do lednice. Za 12–24 hodin, podle toho, jak moc silnou kávu chcete mít, nápoj sceďte přes velmi jemné sítko.

02.

Do sklenky nalijte dobře vychlazené mléko. Pokud sladíte, rozmíchejte v něm čekankový sirup – ten nápoji přidá na neotřelé chuti. Do mléka vhoďte pár kostek ledu.

03.

Teprve když je led v mléce, lijte opatrně kávu, aby se vrstvy nepromíchaly – kostky ledu částečně fungují jako bariéra proti smíchání. Ihned podávejte.

Tip: Začněte s přípravou den dopředu, odměnou vám bude extra silná káva, do ledového latté jako stvořená.

Další ledové osvěžení nabízí 3 drinky, které stojí za to. A až budete mít kofeinu dost, dopřejte si okurkové smoothie se zázvorem a limetkou.

Související témata:

Načítám