Hlavní obsah

Čtenářka Soňa: Má nového přítele, ale syn ho nesnáší!

Foto: thinkstock

To, že dítě odmítá nového přítele své matky, není ojedinělá reakceFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svého skoro čtyřletého chlapečka vychovávala vždy sama. Teď potkala muže, s nímž jí je fajn. Radost ale naší čtenářce Soně kazí malý synek, který jejího nového přítele nesnáší. Co dělat? Jak „kluky“ spřátelit?

Článek

Poslední tři roky figuroval v životě Soni (34) jen jediný „muž“, a to její téměř čtyřletý syn Toník. Jeho otec se se Soňou rozešel krátce po porodu, o syna neměl nikdy zájem a ona na hledání nového partnera neměla čas ani chuť. Jenže před půl rokem se to změnilo. „Úplně náhodou jsem potkala muže, s nímž mi je moc dobře. Jsem zamilovaná a plánujeme spolu budoucnost,“ říká Soňa.

I proto už přítele představila Toníkovi. „Řekla jsem mu, že to je můj nový kamarád. A od té chvíle začalo peklo, syn přítele naprosto odmítá, jakékoli jeho pokusy o sblížení sabotuje, nesnese, když se mě jen dotkne, prostě hrůza,“ popisuje Soňa. Toník prý velmi nelibě nese, když se Soňa s přítelem například drží za ruku, dají si letmý polibek, o tom, aby u nich doma přespal, prý nemůže být ani řeč. „Moc mě to trápí a nevím, co s tím. Přítel se vážně snaží, vymýšlí různé společné aktivity, v nichž by se sblížili, ale nic nezabírá,“ dodává Soňa, kterou už dokonce napadlo i to, že by se s přítelem rozešla, a dokud Toník nevyroste, byla jen maminkou. Odborníci ale tohle příliš nedoporučují.

Zpočátku je to normální

Když se totiž nad situací Toníka zamyslíte, není jeho chování až tak neobvyklé. „Musíte si představit, že dítě je v situaci, kterou nemůže nijak ovlivnit. Najednou se prostě objeví někdo, koho on tam třeba vůbec nechtěl. Byl zvyklý mít maminku jen pro sebe, a teď tohle. Takže nového přítele může opravdu vnímat jako soka,“ vysvětluje psycholožka Danuše Jandourková. Jeho odmítavé chování a nulová snaha sblížit se s maminčiným novým „kamarádem“ tak bude nejspíš jen projevem úplně obyčejné žárlivosti, kterou malé dítě ještě neumí ovládat.

Foto: thinkstock

Dítě k ničemu nenuťte. Nabízejte kontakt, ale nijak ho nepřemlouvejte, musí chtít samoFoto: thinkstock

Všechno ukáže čas

V případě, že dítě skutečně na matku jen žárlí nebo se cítí v přítomnosti neznámého muže nejistě, pomůže v prvé řadě čas. Toník má jednoduše právo na několik takzvaných „otrkávacích“ měsíců, které mohou být občas i pěkně divoké. „V tom případě je lepší, když se matka pokusí do jejich sbližování příliš nezasahovat, nechat to na nich a být co nejvíc nestranná,“ dodává Danuše Jandourková.

A nestrannost spočívá především v následujících dvou věcech:

  • Podpora pro partnera – měla by přítele ujistit, že je na jeho straně a že i když je to pro ni velmi těžké, hodlá jeho pokusy o sblížení s chlapcem respektovat a podporovat. Může například zkusit nechat kluky chvíli o samotě. Možná, když nebude v jejich blízkosti, bude se dítě chovat úplně jinak.
  • Jistota pro syna – zároveň by ale měla dát synovi jasně najevo, že ho má ráda a jeho postavení není nijak ohroženo. Že když je potřeba, je tu pro něj, ale má právo i na svůj život.
Foto: thinkstock

Pro muže, kterému se nedaří navázat s dítětem kontakt, je to těžké. Potřebuje podporu partnerkyFoto: thinkstock

Rozhodujete vy!

Podlehnout diktátu dítěte není vůbec rozumné. „Je dobré dát dítěti najevo, že přes veškerou lásku, kterou k němu cítíte, jste vy ta, kdo řekne, jak co bude. Že dnes u vás například přítel přespí a podobně,“ radí Danuše Jandourková. Podle ní je správné s dítětem mluvit, nabízet mu kontakt a společné aktivity, ale nepřemlouvat ho a nenutit.

Tento postup vnímá jako správný i Anita Michajluková. „Určitě doporučuji pokusit se jít si za svým, tedy nerozcházet se s přítelem. Ale pokud by synův odpor nepolevoval, klidně bych zašla za odborníkem, který může pomoci zmapovat, jaké má syn důvody ke svému chování, případně odhalit nějaké nejistoty, které v sobě má jeho matka,“ říká Anita Michajluková.

Slavným párem, který řešil podobný problém nevlastní otec-syn, jsou i zpěvák Seal a Heidi Klum. Seal se začal vídat s touto slavnou modelkou ve chvíli, kdy už byla těhotná s jiným mužem (jiné barvy pleti, podotýkáme)! Podívejte se na příběh jejich velké lásky v epizodě pořadu Slavné dvojice televize Stream.cz!

Zažily jste něco podobného? Nebo jste měly štěstí a vaše dítě se do nového člena rodiny doslova zamilovalo?

Reklama

Načítám