Hlavní obsah

Dáme si pauzu aneb Takhle vztah nezachráníte!

Foto: Thinkstock

Partnerské problémy se pauzou většinou nevyřešíFoto: Thinkstock

Dáme si pauzu! Takhle řada párů řeší partnerskou krizi. Myslí si, že si od sebe odpočinou, zapomenou na vše, co jim na partnerovi vadilo, a začne se jim po sobě stýskat. Pak už je na řadě jen velký návrat ve stylu romantických filmů. Jenže pozor, taková pauza může mít i opačný efekt! A navíc, pokud nemá jasně stanovená pravidla, je velmi pravděpodobné, že skončí katastrofou!

Článek

Může se to stát komukoli. Žijete spolu už několik let, každý den je téměř stejný, víte, co ten druhý řekne, jak se v určité situaci zachová, jednoduše žádné roztřesené očekávání, žádná překvapení, žádné velké vzrůšo. Navíc jste za ta léta objevili nešvary, které vás na tom druhém vytáčejí. Začínáte si jít na nervy a přemýšlíte, jak se s takzvanou vztahovou ponorkou vypořádat. A dost často jeden z páru řekne tu (ne)slavnou větu „dáme si pauzu, miláčku“.

Proč pauza, a ne rozchod?

Důvod, proč mnoho lidí zkouší vyřešit partnerskou krizi pomocí pauzy, je pochopitelný. Je to totiž jedna z nejsnazších možností. Do rozchodu se nikomu moc nechce, je to bolestné, přináší to spoustu nepříjemných emocí, a navíc je to definitivní. A dělat definitivní rozhodnutí vyžaduje hodně síly! „Mozek je velký kalkulátor. Vždy bude kalkulovat o tom, jak si i v bídě udělat dobře,“ potvrzuje Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

A pauza je vcelku příjemná. Není to rozchod, ale zároveň si můžete odpočinout od problémů, které vás drtí. Většinou si pauzování lidé odůvodňují následujícími větami:

  • Když budeme nějaký čas od sebe, uvědomíme si, že bez sebe nemůžeme být.
  • Když si partner vyzkouší, jaké je starat se sám o sebe, žehlit si, prát a vařit, po návratu si bude péče ženy více vážit.
  • Po nějaké době si uvědomíme, že život single není zas takový hit. Že není nic hezčího než si večer spolu vypít víno a popovídat si.
Foto: Thinkstock

Prásknout dveřmi také není to pravéFoto: Thinkstock

Řešení, které většinou nepomůže

Odborníci se ale shodují, že tenhle vztahový odpočinek rozhodně není ideálním způsobem, jak zachraňovat vztah. „Pauza ve vztahu sice může způsobit to, že se na sebe daní dva začnou těšit, avšak nevyřeší prvotní příčinu rozpadu vztahu. Izolací partnerů se prostě problém nevyřeší,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Vztahy bohužel bývají složité, a tak i snaha o jejich opravu nebývá lehká. „Já tvrdím, že většinou jde jen o protahování agonie. Protože když si s partnerem stojíte za to, makáte, co vám síly stačí, abyste vztah napravili. Pokud si za to nestojíte, vztah ukončíte a odcházíte od sebe. Odpočinek od partnera nic nevyřeší, mozek zůstane stejný a problémy taky,“ upřesňuje Aleš Kalina.

Každá pauza jednou končí, a v drtivé většině to nejsou konce příliš šťastné. „Je jen otázkou času, kdy se vše vrátí do starých kolejí. Tedy, ti dva se k sobě vrátí a po nějaké době je začnou trápit stejné problémy,“ říká Lenka Černá.

Aby k tomu nedošlo, měli by partneři po návratu pátrat po příčinách jejich problémů a reálně je vyřešit, nebo se skutečně časem vše špatné vrátí. Pauzu lze považovat za pozitivní v tom, že daní dva si od sebe trochu odpočinou, počáteční divoké emoce vychladnou, a následně je možné problémy v klidu a racionálně řešit.

Foto: Isifa

Neřešené problémy se po pauze objeví znovu, s větší intenzitouFoto: Isifa

Ovšem samotná pauza bez následného řešení stejně končí následovně:

  • Dočasný návrat– partnerům se skutečně začne stýskat, s radostí pauzu ukončí, ale brzy jim začnou vadit ty stejné věci. V podstatě pauza jen oddálila nutnost skutečného řešení.
  • Pauza plynule přejde v rozchod – oba či jenom jeden z páru si začne svobodu užívat, zalíbí se mu a přestane vidět důvod, proč se do vztahu vracet. Vztah tedy končí rozchodem.

Tip redakce:Taky vám to doma neklape? A vaši kamarádi či rodiče přesně ví, co byste měli udělat? Tak si dejte pozor, ne každá rada je nad zlato! Přesvědčí vás o tom článek Krachuje vám vztah? Tyhle rady neposlouchejte!.

Výjimky existují

Samozřejmě ale nelze říci, že by pauza nikdy nikomu nepomohla. Když už ale chcete tuto velmi nejistou metodu vyzkoušet a risknout to, rozhodně si dopředu stanovte jasná pravidla! Bez nich totiž nemáte ani tu nejmenší šanci. Probrat musíte především následující věci:

  • Stanovte jasný termín – předem se dohodněte, jak dlouho bude vaše odloučení trvat. Tady doba na neurčito nefunguje, mohli byste skončit v jakési doživotní pauze. Ideální je asi jeden měsíc či méně. Delší doba už je velmi riziková, připomíná to spíš rozchod.
  • Trvejte na věrnosti – pauzou je myšleno, že si od sebe odpočinete, ale rozhodně to neznamená, že byste vůči sobě s partnerem ztratili jakékoli povinnosti a závazky. Pauzou se rozhodně nemyslí, že následující týdny strávíte vy či váš partner v cizích postelích!
  • Udržujte kontakt– I když se rozhodnete pro pauzu, kontakt byste úplně přerušovat neměli. Dohodněte se, že si třeba jednou za dva dny zavoláte a povíte si, co kdo z vás dělal, jak se měl a podobně. Možná můžete zkusit zajít i na společný oběd či večeři, jakoby se vrátit v čase zpět a začít randit.

A až se na tomhle dohodnete, popřemýšlejte, zda pauzu skutečně potřebujete. „Pokud jsou totiž lidé schopni se na následujících věcech dohodnout a dodržet je, byli by pravděpodobně schopni vyřešit i samotný problém ve vztahu a nemuseli by podstupovat riskantní pauzu,“ dodává Lenka Černá.

Tip redakce:Ale pozor, krátkodobé odloučení partnerů, kterým to jinak doma funguje, je prospěšné. Přesvědčí vás o tom článek Muži vs. ženy: Takhle si užívají slaměné vdovství.

Zkoušeli jste to někdy s pauzou? Pomohla vám, nebo nakonec stejně přišel rozchod?

Reklama