Hlavní obsah

Dejte tělu (v)hodné tuky

Reklama

Moderní životní styl nám velí omezit tuky. Zcela bez tuků ale žít nelze. Už jenom proto, že tělo bez nich neumí zpracovat a využít některé vitaminy. A potom jsou tady další tuky, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Víte, jak jsou důležité omega 3 mastné kyseliny?

Článek

Když ne z vlastní zkušenosti, tak aspoň z filmu to znáte určitě. Rodiče pečují o zdraví a vývoj svého dítěte, a proto opakují stále stejný rituál. Jedna lžička rybího tuku denně. Podle výrazu dětí je tato „medecína“ asi pořádně nedobrá. Co je ale bez diskuze, je prospěšnost rybího tuku.

Ve Skandinávii byla provedena studie, která potvrdila, že děti, které pravidelně konzumují tučné mořské ryby, jsou chytřejší. Severské země jsou přitom známé tím, že ryby jsou nedílnou součástí jejich jídelníčku i několikrát týdně. A co na to český jídelníček? Ve spotřebě mořských ryb výrazně zaostáváme. Změnit tyto stravovací stereotypy asi ještě nějakou dobu potrvá. Rybí tuk lze ale dodat tělu i jinak. V kapslích.

Rybí tuk = zdravý kluk

…a samozřejmě i holčička. Rybí tuk je přírodní látka, a proto je vhodný pro všechny generace. Dětem prospívá ke správnému vývoji mozku a kostí. Je totiž přirozeným zdrojem vitaminů A a D, které jsou pro jejich vývin nepostradatelné. Kromě toho obsahuje esenciální mastné kyseliny.

Esenciální znamená, že jsou pro fungování organismu nezbytné. Tělo si je ale neumí samo vytvořit, a proto je nutné je dodávat v potravě nebo formou potravinových doplňků. V rybím oleji se nachází takzvané omega 3 mastné kyseliny, konkrétně kyselina dokosahexaenová a eikosapetaenová. Kvůli jejich složitým a špatně zapamatovatelným názvům se spíše můžeme setkat s jejich uváděním ve formě zkratek – DHA a EPA. Množství těchto kyselin v rybím tuku pak vyjadřuje jeho kvalitu a prospěšnost pro zdraví.

Co umí omega 3? Ocení je hlavně srdce a mozek

Kyseliny DHA a EPA mají pozitivní vliv zejména na zdravotní stav srdce a kardiovaskulárního systému. Tuky z mořských ryb snižují riziko vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridů (krevních tuků) v krvi, které při nadměrné koncentraci mohou být nebezpečné a způsobovat onemocnění srdce a cév, jako jsou infarkt myokardu, mozková mrtvice, kornatění tepen a další.

Tyto esenciální kyseliny jsou nepostradatelné také pro mozek a nervový systém. Jsou základním kamenem nervových buněk v mozku a podílí se na přenosu signálů v nervové soustavě. Důležité jsou nejen v době vývoje mozku, ale po celý život – podporují mozkovou činnost u studentů i v produktivním věku, posilují paměť a oddalují riziko propuknutí senility u seniorů.

Nedostatek esenciálních nenasycených mastných kyselin v organismu se může navenek projevit také zhoršenou kvalitou pokožky, nehtů a vlasů. Může dojít i ke snížení imunity, nervovým poruchám, špatnému vidění a zhoršení paměťových schopností.

Rybu každý den!

Pravidelným příjmem mastných omega 3 kyselin tak nejen podpoříte zdraví srdce a výkonnost mozku, ale zapracujete i na svém vzhledu a posílíte imunitní systém. Nepodaří se vám rybí jídlo zařadit do jídelníčku alespoň třikrát týdně? I tak můžete svému tělu dodat rybí olej společně s prospěšnými EPA a DHA kyselinami. Revital Omega 3 + vitamin E premium obsahuje 1000 mg rybího oleje s celkem 50 % podílem esenciálních mastných kyselin, navíc je obohacen vitaminem E. Stačí dvě kapsle denně a máte splněno!

Reklama

Související témata:

Načítám