Hlavní obsah

Intimní věci, o kterých by měl hovořit každý pár

Foto: tsyhun, Shutterstock.com

Foto: tsyhun, Shutterstock.com

Reklama

Sexuální konverzace je pro vztah velmi důležitá. Výzkumy totiž dokazují, že ti, kdo o milování diskutují, jsou až desetkrát šťastnější. Můžete mezi ně patřit i vy. Která témata by měla být na stole, o čem se bavit, aby vám to klapalo?

Článek

Šup sem, šup tam a hotovo (beze slova). I takhle může vypadat sexuální život páru, ale je to škoda. Britská sexpertka Tracey Cox apeluje, že o touhách a jiných intimnostech by milenci měli mluvit, alespoň jednou za tři měsíce. Zabrání to nudné rutině a posilí partnerské pouto. Podle jejích zkušeností to bohužel mnoho lidí nedělá.

Sexuální dovednosti se nedědí

„Narodili jsme se s vědomím, že sex je přirozený. Zvířata to dělají a nemají návod k použití. Předpokládáme tedy, že všichni vědí, jak na to, aniž by potřebovali nějakou radu nebo pomoc,“ uvádí britská sexuální guru. Přitom o sobě skoro každý v ložnici pochybuje, má spoustu otázek, dusí ho nejistota, strachy i tajemství. „Mluvení o sexu mnoho těchto věcí nejen vyřeší, ale uklidní vás a navodí pocit, že jste normální.“

Čím začít rozhovor o sexu

Začněte základními otázkami. Ptejte se svého partnera, jak se na jeho sexuálním vnímání podepsala rodina a výchova. Kdy se nejvíc styděl? A přistihli ho někdy rodiče při masturbaci nebo sexu, a on je? Jakmile se zbavíte prvního ostychu, můžete pokračovat dál. Postupně se propracovávejte přes další témata.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Pokud jde o sex, neměli byste mít v hovoru o něm s partnerem zábranyFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Když chce jeden častěji...

Nesoulad libida může párům způsobit velké problémy, zvlášť po prvních devíti až dvanácti měsících, kdy vyprchá ta nejsilnější chemie a milostný život válcuje rutina. V tuto dobu přichází to největší rozčarování, protože začátky jsou vždy aktivnější, už jen proto, že těla a mozky jsou zaplaveny hormony. O své i partnerově touze je ale vhodné hovořit i později a po celou dobu trvání vztahu. 

Kdo z vás se potřebuje milovat častěji, jaké faktory přispívají k tomu, že sex odmítáte? Sexuální apetit určuje mnoho faktorů, například úroveň stresu nebo životní styl (příliš mnoho alkoholu, žádný pohyb, některé léky). Rozeberte to spolu. Díky získaným informacím se pročistí vzduch.

Posaďte se vedle sebe, ne proti sobě (poloha tváří v tvář může působit konfrontačně), nebo si povídejte za pomalé chůze. Nebojte se partnera dotýkat. „Položení ruky na jeho nohu nebo držení se za ruce dokazuje, že to, co říkáte, myslíte vážně a upřímně,“ tvrdí Tracey Cox.

Sexuální limity

Všichni máme nějakou „sexuální osobnost“, která určuje naši míru kreativity, zvídavosti a dobrodružnosti. Pro některé lidi je sex o romantice, intimitě, očním kontaktu a misionářské poloze, zatímco jiní vyžadují pudový a zvířecí sex a nepotřebují u toho sladce vrkat. Je dobré se partnera ptát, jaká je jeho představa dokonalého sexu, popřípadě střídat kreativnější fáze s těmi klidnějšími. Jednou na koníčka a rychle, podruhé v poloze lžiček za sebou – a něžně.

Tracey Cox říká, že pokud váš partner vypadá zděšeně, že má o něčem takovém vůbec diskutovat, dá se předpokládat, že je velmi konzervativní. Ubezpečte ho, že hovor je pro dobro vás obou. Ujasněte si, jaké věci jsou možné a jaké absolutně ne. Vyzkoušíte hračky, porno, anální sex, návštěvu swingers klubu? Můžete, ale rozhodně nemusíte. Vytvořte si seznam věcí kolem milování, které můžete dělat společně, a neustále ho doplňujte.

Přiznejte, co potřebujete k orgasmu

Udělejte ještě jeden odvážný krok a přiznejte, co potřebujete k vyvrcholení. Líbí se vám, když partner během orálního sexu proniká prstem do vaší vaginy, nebo třemi prsty, nebo jinam? Nestyďte se mu to říct a od milence vyžadujte odpověď na stejnou otázku. Pak budete oba připraveni na opravdu uspokojivá erotická setkání.

Reklama

Načítám