Hlavní obsah

Dekorace s jutou: Zkuste kytici do vázy i roztomilý větrník!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Jednoduché, veselé a v přírodním duchu. Takové jsou naše dnešní dekorace z juty, které se perfektně hodí do staromódních interiérů i domů ve venkovském stylu. Zkuste je podle naší předlohy.

Článek

Juta neboli jutové textilní vlákno se získává z rostliny zvané jutovník. Z něj se nejčastěji vyrábí hrubá tkanina, která se spíše než v oděvním průmyslu využívá na nábytek či dekorace. K jejím přednostem patří určitě velká odolnost, že je dobře recyklovatelná a její výroba není příliš nákladná.

Juta proto hraje i hlavní roli v našich dnešních dekoracích, které zvládnete hravě vyrobit i vy. Budete jen potřebovat asi tak půl metru tmavě hnědé a půl metru světle hnědé pytloviny, jutové stuhy ve veselých barvách a jutové třásně. Vše seženete v textilní galanterii.

Barevná kytice

Z červené a fialové stuhy smotejte růžičky, které upevněte naspodu drátkem. Ten poté stačí připevnit na špejli, a krásná kytice je na světě.

Foto: Tomáš Rubín

Jutovou kytici vložte do zajímavé vázyFoto: Tomáš Rubín

Jutový věneček

Ozdobné věnce jsou celoroční záležitostí. Můžete jimi zkrášlit vstupní dveře i okno nejen na svátky, jako jsou Vánoce a Velikonoce, ale mohou vám dělat parádu klidně celé jaro či léto. A dají se měnit i podle nálady. Pokud tedy hledáte trochu trvalejší dekoraci, zkuste náš tip z juty.

Foto: Tomáš Rubín

Věneček ozdobí dveře, vrata i oknoFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nejprve si nastříhejte z juty čtverečky. Následně spojte všechny čtyři rohy mezi prsty, aby vám vznikl malý padáček. Ten připevněte k polystyrenovému základu drobnými špendlíkyFoto: Tomáš Rubín

Obal na květináč

Z většího čtverce smotejte kornout a sešijte či slepte jeho konce k sobě. Přední stranu ozdobte třeba ještě kouskem vystřižené krajkové květiny a přišijte poutko z kousku stuhy. Látkový závěsný obal bude vypadat dobře na plotu, na paravanu, ale klidně i na zdi.

Foto: Tomáš Rubín

Jutový obal na květináč vás vyjde levněji než keramickýFoto: Tomáš Rubín

Svíčka s třásněmi

Zdobí vaše poličky hodně svíček, nebo je máte nevyužité někde v komoře? Proměňte je v romantické dekorace. Stačí je obmotat jutovými třásněmi, které jednoduše na svíčku nalepte, a postavit na ozdobný podnos s umělými květy. Až se rozhodnete svíčku zapálit, dejte si jen pozor, aby vám třásně nezačaly hořet, a vždy je včas sundejte.

Foto: Tomáš Rubín

Jutové třásně v přírodním odstínu budou slušet každé svíčceFoto: Tomáš Rubín

Roztomilý větrník

Větrník vyrobíte jednoduše z čtverečku látky. Tu ve čtyřech rozích nastřihněte a přeložte vždy každý lichý cíp do středu, kde je sešijte dohromady s knoflíkem. Následně nalepte ještě bílou krajku na otevřené cípy a zastřihněte ji do požadovaného tvaru.

Foto: Tomáš Rubín

Zápich do květináče můžete umístit k pokojovým rostlinám, ale bude slušet i balkonovýmFoto: Tomáš Rubín

Jak se vám dekorace z juty líbí?

Reklama

Související témata:

Načítám