Hlavní obsah

Vyrobte si závěsné květináče: Z plastových lahví, plechovky i žárovky!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Chcete mít zajímavý interiér? Umístěte rostliny do závěsných květináčů. Máme pro vás levné tipy, jak si je dokonce můžete sami vyrobit doma. Stačí vám k tomu obyčejné plastové lahve, skleničky i plechovka.

Článek

Máte plný dům či byt květin, přesto byste ale rádi ještě další? Dopřejte jim více prostoru. Skvěle vám k tomu poslouží doplněk v podobě závěsného květináče. Ty však lze využít i na balkonech, terasách, nebo třeba i na zahrádce. Pojďte si spolu s námi vyrobit vlastní.

A co byste řekli tomu, že je lze následně ve většině případů opět zrecyklovat? Stačí použít totiž na výrobu plastové lahve od džusu, skleničky od marmelády i plechovku od barvy. V neposlední řadě nás zaujaly také barevné žárovky se šroubovacím víčkem, které můžete také pro dané účely perfektně využít. Poohlédněte se po nich v obchodech s domácími i dekoračními potřebami. My už z nich vyrobili i krásné sněžítko.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Závěsné květináče z plastových lahví vyrobíte tak, že ustřihnete spodní část PETky a její okraje zatavíte lehce nad svíčkou, aby nebyly ostré. Následně je nabarvěte akrylovými barvami dle své fantazie. My jsme je například ještě čerstvě natřené posypali třpytkami. Pak už jen vyměřte zhruba vzdálenost a propíchněte lahve na třech místech, kudy provlékněte provázek.

Plastové lahve najdou ve vaší domácnosti jistě více využití. Jedno z nich můžete vidět i v článku: Malé boxy na drobnosti: Vyrobte si je z PET lahví! 

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Skleněné žárovky můžete využít na řízkování rostlin. Stačí do nich dát trochu vody a počkat, než rostlina zakoření.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Skleničky je nejlepší ozdobit kouskem mašle či krajky a využít třeba na bylinky v kuchyni.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Plechovku nejprve nabarvěte akrylovou barvou, kterou lze dozdobit i třpytkami z laků na nehty, a poté ji zavěste do malé houpací sítě.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pokud si chcete vyrobit závěsnou síť na květináče, postupujte podle fotek. Nejprve si nastříhejte 4 dlouhé provázky, které rozdělte po dvou a uprostřed je svažte na uzlík. Rozdělte je na 4 díly a na každém dílu udělejte uzlík a vzniknou vám 4 očka.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nadále svažte vždy dva provázky vedle sebe, aby vznikla další „oka! Pak už jen konce provázků svažte nahoře pevným uzlem dohromady. Už jen vymyslet, kam květináč zavěsit.

Reklama