Hlavní obsah

Vytvořte si zápich do květináče: Ze špuntů, oblázků i vařečky!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi zahradničíte a na jaře jste ve svém živlu? Pěstujete bylinky a zeleninu nebo jste vysadili letos nový druh kytek? Pak se vám budou hodit naše dnešní tipy, jak je označit stylovými zápichy.

Článek

Zápich do květináče, truhlíku i záhonku je jakási cedulka či štítek, který můžete zapíchnout a označit jím třeba zasazená semínka, abyste věděli, co vám na daném místě zrovna vyroste. Nebo vám mohou jen ozdobit balkonové bylinky. My vám v následujících tipech ukážeme, z čeho se dají takové zápichy jednoduše vyrobit. A k některým vám dokonce postačí i obyčejné věci z domácnosti. Inspirujte se.

Z oblázků

Najděte si při procházce po okolí hezké a dostatečně velké oblázky. Přestříkejte je zlatým lakem nebo je můžete nabarvit i akrylovou barvou, a napište lihovým fixem název. Kameny mají výhodu, že vám vydrží i na zahradě dlouho a odolají jakékoli nepřízni počasí.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ze špuntu

Láhví od vína, které se dnes ještě špuntují korkovými zátkami, rapidně ubývá. Ovšem pokud vám nějaký korkový špunt přijde pod ruku, určitě si ho schovejte. Podívejte se, jak se vám bude teď na jaře hodit do záhonku.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Z vařečky

Buď můžete použít vařečky již staré opotřebované, nebo si klidně koupit za pár korun nové. Pak už jen namalujte akrylovou barvou a centropenem označte druh vyseté zeleniny a čekejte na skvělý výsledek.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Z dřívka

Základem tohoto zápichu je kousek širokého dřívka. Můžete koupit například široké špachtle lékařské, použít dřívka od nanuku nebo zakoupit v obchodech s dekoracemi už hotová dřívka. Ještě, než je však zapíchnete ke kytičkám, natřete je černou akrylovou barvou a napište na ně druh bylinek křídou. Její výhoda je v tom, že ji můžete následně smazat a použít zápich třeba k jiné rostlině.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Z rychleschnoucí hmoty

Ve výtvarných potřebách můžete zakoupit také samotvrdnoucí hmotu, ze které vytvarujte třeba podlouhlý obdélník, šipku nebo protáhlé srdíčko. Na ně párátkem vyryjte patřičný nápis a nechte uschnout alespoň 24 hodin na vzduchu. Pokud zrovna bude svítit sluníčko, je to pro rychlejší schnutí výhoda. Zápich můžete nechat čistě bílý nebo jej pomalovat i akrylovými barvami, jež se nesmyjí.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Načítám