Hlavní obsah

Děláte deset věcí najednou? Zpomalte! Jinak se řítíte do průšvihu

Foto: Profimedia

Na ženy je toho v dnešní době opravdu hodně, není výjimečné, že řeší i problémy s autem... Jak to ale vše ustát a nezbláznit se? Poradíme!Foto: Profimedia

Reklama

Staráte se o děti, chcete být úspěšné v práci a moderní doba vám ještě diktuje, že máte mít vlastní koníčky a upravené nehty. Zabrzděte a naučte se stanovit priority, než vyčerpáním padnete.

Článek

Podnikatelka a matka dvou dětí Iva Válková se před rokem zhroutila. Dlouhodobá únava a stres přispěly k tomu, že ke konci zimy prodělala několik nemocí, přidaly se psychické potíže, až se jí jednoho dne udělalo zle a skončila na kapačkách v nemocnici. Diagnóza zněla: celkové vyčerpání.

Rok před svým kolapsem Iva pracovala dvanáct hodin denně a odmítala si nechat pomoct s dětmi a domácností. „Myslela jsem si, že všechno musím zvládnout sama. Dnes už bych takovou chybu neudělala,“ říká. Po návratu z nemocnice se přinutila k tomu, o co její organismus žádal několik měsíců – naučila se zpomalit.

Spirála nedodělaných úkolů a stresu

Dlouhodobé vyčerpání dnes postihuje mnoho žen. Tlak společnosti je neúprosný – úspěšná je taková žena, která se vzorně stará o děti, ale zároveň si uchová svoji kariéru, má vlastní zájmy a hezkou domácnost. Povinností je tolik, že nic nelze dělat pořádně a člověk se točí ve spirále, kdy se dostává do stále většího stresu, protože nic nestíhá.

„Tento stav vede k únavě a vyčerpání, stres pak způsobuje psychosomatické potíže. Navíc pokud je člověk dlouhodobě zahlcen, nebude se ze života radovat a spíš jej bude přežívat než prožívat,“ upozorňuje Hana Wolf, která působí jako koučka ve Škole pro Ženy a specializuje se na time management neboli plánování času.

„Tělo si vše pamatuje a ukládá. Pokud nevnímáte jeho občasné varování, že není v pohodě, nenechají na sebe vážné zdravotní potíže dlouho čekat,“ potvrzuje Pavel Suchánek, dietolog z wellness Resortu Svatá Kateřina, kam lidé jezdí nabírat síly. Ženy jsou častějšími hosty než muži. O čem to svědčí? „Ženy musí efektivně skloubit práci a domácnost, proto chtějí být v dobré kondici. A taky jim více záleží na vzhledu,“ říká Pavel Suchánek.

Foto: Profimedia

Odborníci radí dělat jen jednu věc. Méně vás to vyčerpá, a navíc si ji více užijeteFoto: Profimedia

Nepodřizujte se druhým!

Podle Hany Wolf se lidé často domnívají, že čím víc úkolů stihnou, čím efektivnější budou. Jenže to je omyl, protože aktivita není totéž co efektivita. Ženy se častěji než muži dostávají do potíží kvůli tomu, že nedokážou říct jasné NE. Snaží se vyhovět všem, čímž uvíznou v pasti.

Jak z toho ven? Expertka na plánování času radí, že nejdůležitější je stanovit si priority. Plňte úkoly od nejdůležitějšího k nejméně důležitému, ale dbejte na svoje limity. Naučte se odhadovat své možnosti, kam patří i to, že dopředu víte, kolik času vám daný úkol zabere. A snažte se dodržet, co slíbíte, a pokud nestíháte, omluvte se.

Vymezte si vlastní hranice. Myslete na to, že není třeba udělat všechno okamžitě a bezhlavě se podřizovat očekávání druhých. Naučte se říkat si o pomoc druhým.

„Vždy, než začnu něco dělat, řeknu si: Je to důležité, nebo to počká? Také dělám jen jednu věc. Buď pracuji, nebo vařím a neodbíhám od počítače ke sporáku. Když se věnuji dětem, není teplá večeře – a funguje to. Škoda, že jsem na to nepřišla dřív, ušetřila bych si pár nemocí,“ lituje Iva Válková.

Foto: Profimedia

Pracujete, kdekoli a kdykoli to jde? To není dobré! Vaše práce by měla být od – do!Foto: Profimedia

Řiďte se menstruací

Ženám pomůže, když se budou víc řídit menstruačním cyklem. Těsně po menstruaci jsou ženy plné síly a nové energie a zvládnou toho podstatně víc. Toto období je proto skvělé pro začátek nových projektů. „Naopak v době těsně před menstruací ženy pociťují velký úbytek energie, jsou unavené. Je to tedy doba absolutně nevhodná pro jakékoli analýzy a velké prezentace,“ dodává koučka Hana Wolf.

Ctít fáze menstruačního cyklu se vyplatí, stejně jako poslouchat další projevy těla. Pokud si tělo říká o odpočinek, ať už únavou, nervozitou nebo častými nemocemi, musíte zpomalit a nabrat síly. Když neposlechnete, ničíte se a stejně je vám to k ničemu. Výkonnější totiž nebudete.

A jak to máte vy? Umíte odpočívat?

Reklama

Načítám