Článek
Nejen děti si pochutnají na muffinech, vaflích či cukrové vatě, zmrzlina přijde vhod snad každému a kdo chce žít zdravě, patrně nedá dopustit na domácí jogurty.
Domácí cukrová vata
Tradiční sladkost nemusí být k dostání jen na poutích, i tuhle laskominu zvládnete doma s výrobníkem cukrové vaty. „Po zapnutí se přístroj chvíli nahřívá, pak nasypete cukr, případně použijete tvrdé bonbony, a už jen natáčíte vatu na špejle,“ uvádí Monika Řezníčková ze společnosti Mall. Bílý cukr se dá obarvit přidáním několika kapek potravinářského barviva.
Jak rozpustit čokoládu
Jistě, jde to i v kastrůlku na plotně, ale pokud chystáte oslavu, lépe vypadá fondue a ještě dokonalejší efekt slibuje čokoládová fontána. „Pohyb hmoty zajišťuje šneková spirála. Pokud spěcháte, čokoládu nastrouhejte do misky a vložte do mikrovlnné trouby, až pak nalejte do fontány,“ říká Monika Řezníčková.
Na palačinky, vafle, muffiny…
Mnohé sladkosti si připravíte rychle – stačí zamíchat těsto, dát do formiček nebo na pánev, a už to jede. Ovšem dokonalé tvary například muffinů, vaflí, donutů či opravdu tenkých palačinek zajistí drobné přístroje, které mají daný účel použití. Do formiček ve spotřebiči nalejete těsto, přístroj zapnete a za několik minut si můžete pochutnávat (jen u palačinkovače se těsto nalévá rovnou na pečicí plochu).
Multi přístroje
Kromě jednostranně zaměřených přístrojů se prodávají i spotřebiče 2 v 1, 3 v 1, 4 v 1… Podle typu mají několik vyměnitelných desek; na jedné se připraví toasty, na druhé vafle, na třetí si můžete něco menšího ugrilovat. Výhodné jsou i v tom, že se díky vyjímatelným deskám snáz čistí.
Mají nějaké „ale“? „Přístroje, které obsahují více funkcí v jednom, jsou limitované výkonem, protože se bere ohled právě na tyto funkce,“ podotýká Martin Kameníček ze společnosti Electro World.
Milujeme zmrzlinu
Léto přeje zmrzlinám, a tím i zmrzlinovačům. Prodávají se dvě základní skupiny těchto přístrojů – s kompresorem, či bez něj. „Rozdíl je v tom, že jednodušší spotřebič bez kompresoru má nádobu, kterou musíte dát nachladit do mrazničky na řadu hodin, kdežto příprava sladké pochoutky ve zmrzlinovači s kompresorem je rychlejší a jednodušší – spotřebič zmrzlinu našlehá a zchladí sám. Ale zase je dražší,“ vysvětluje Monika Řezníčková. Další rozdíly najdete v objemu nádoby.
Třetí řešení nabízí multifunkční roboty – k některým z nich lze dokoupit i zmrzlinovač. Vždy ale platí, že nabízené dodatečné příslušenství je možné použít jen ke konkrétnímu typu robota.
Zdravé mlsání: jogurtovače
Pochutnávat si můžete i bez cukru, třeba na jogurtu se sezonním ovocem. Jogurtovače obecně fungují tak, že smícháte mléko a jogurtové kultury, nalejete do skleniček, které vložíte do přístroje, zapnete a počkáte si několik hodin na výsledek. Jogurtovače se liší v kapacitě. Zajímavost pak představuje jogurtovač, do něhož se rovnou vkládá celé krabicové mléko a do něj se přidají jogurtové kultury. Výsledná konzistence záleží na době přípravy i objemu jogurtových kultur.
Praktické tipy
Většina spotřebičů na přípravu sladkostí se jednoduše ovládá systémem „zapni/vypni“, nejde u nich regulovat výkon. Výrobky na bázi toastovačů mají nepřilnavý povrch, který zabraňuje připalování (často se používá teflon). Přesto je jasné, že je po každém použití musíte omýt. Údržbu usnadní odnímatelné části, jež se mnohdy můžou dát do myčky – samozřejmě kromě motorové jednotky, ale údaje o mytí najdete v návodu k použití.
Spotřebiče lze mít v provozu i na terase či na zahradě, hlídejte si jen to, aby se přístroj ani kabel nedostaly do kontaktu s vodou. A po použití je omyjte a uložte do bezpečí kuchyňské linky.
Už víte, který z „dělníků sladkostí“ doma nejčastěji využijete?