Hlavní obsah

Desatero pro rodiče: Jak zvládnout dvě i více dětí a nezbláznit se?

Foto: Profimedia

Mít doma kupu dětí? Super! Ale jak to zvládnout a nezbláznit se?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti. Někomu stačí jedno, jiný jich touží mít plný dům. Každopádně čím víc jich máte, tím víc „dovedností“ potřebujete. A bez těchto deseti věcí víc než jedno dítě nezvládnete, aniž byste nepřišli o rozum.

Článek

Jedno dítě, nebo dvě? Že v tom není rozdíl? To si pište, že je! A co teprve, když vám po bytě poletuje ratolestí ještě víc! Jak je zvládnout a neskončit v blázinci? Bez těchto deseti věcí to půjde jen velmi těžko!

1. Plánování

S jedním dítkem si ještě můžete dovolit trochu té rebélie. Prostě si občas můžete říct, ono se to nějak vyvrbí.

S více dětmi na tohle zapomeňte a začněte plánovat. Všechno! Od toho, co bude k snídani, přes to, co ten daný den musíte zvládnout, až po to, kam pojedete na dovolenou. A diář by pro vás měl být stejně zásadní jako vzduch, který dýcháte.

2. Flexibilita

Cokoli si s dětmi naplánujete, nemusí vyjít. Dva dny před odjezdem na dovolenou dostane vaše ratolest neštovice, přestože včera všechny vaše děti svorně prosily o rajskou, dnes na ni nemají chuť, nemluvě o tom, že ačkoli o víkendu vstávají s rozbřeskem, ve všední dny by se rády prospaly a tahat je z postele vám zabere drahocenné minuty. Zachrání vás jen flexibilita a schopnost přizpůsobit se téměř všemu.

3. Detektivní nadání

Jakmile vám do rodiny přibude dítko, začnou se záhadně ztrácet některé věci. Čím víc dětí máte, tím víc věcí postrádáte. Nad něčím můžete mávnout rukou, ale klíče, peněženku či ovladač na televizi prostě najít musíte. Ale na hledání věcí ukrytých těmi nejmenšími musíte mít vskutku nadání a až tvrdý trénink z vás udělá mistry.

Foto: Profimedia

Chce to doma nastolit řád, aby každý věděl, co má dělat. Jinak bude vše jen na vás a to je fuškaFoto: Profimedia

4. Sebekázeň

Moc dobře víte, že k fungování potřebujete alespoň šest (ideálně sedm) hodin spánku. Takže zapomeňte na napínavou knihu a touhu přečíst alespoň ještě jednu kapitolu. Hezky zhasnout a spát!

Je jedno, jak velkou chuť máte na kávu. Je močopudná a vy za chvíli vyrážíte na chalupu. A jakmile děti v autě usnou, nesmíte zastavit. Probudily by se!

5. Matematické znalosti

Žádné odhady, ale matematická přesnost. Tu potřebujete k přežití. Musíte umět poctivě rozpočítat i ty nejtitěrnější bonbonky na světě. Běda, jak jedno z vašich dětí bude mít o jeden víc. A hodí se i geometrie, protože rozporcovat dort na naprosto identické kousky není jen tak.

6. Výchova

Rozmazlit si jedno dítě není až taková tragédie. Maximálně půjdete svému okolí na nervy. Rozmazlit ale dvě a více dětí je v podstatě sebevražda. Jejich potřeby a touhy se málokdy setkají, a i kdybyste tisíckrát chtěli, všechny je uspokojit nedokážete.

7. Schopnost být nad věcí

Jsou věci, které s více dětmi prostě nemá cenu řešit. Je to zbytečné plýtvání energií, kterou budete potřebovat jinde. Flek od čokolády na vaší blůzce, kterou děti použily místo hrací deky? Čert to vem! Že si zapomněly vyčistit zuby? Pro jednou se to nezblázní, hlavně že už spí!

Foto: Profimedia

Dostala jedna ratolest o milimetr větší kousek dortu? Čeká vás nejspíš pekloFoto: Profimedia

8. Dobrá imunita

Doufejte, že něco vydržíte, že vaše imunita za něco stojí. Děti totiž domů přinesou kdejaký bacil, který se kolem nich jenom mihne. A zatímco ony mohou chorobu vyležet, vy ne! Máte přece děti. Takže s vitaminy nezapomínejte na sebe!

9. Partnerství

Děti nejsou jen vaše, jsou i vašeho muže. Chcete-li přežít, je potřeba část povinností delegovat na partnera. S příchodem dalšího dítěte je čas si přiznat, že nejste superman. Naučte se říct si o pomoc, málokterý chlap odmítne. Ale číst myšlenky neumí!

10. Pevný řád a rituály

Vaše domácnost musí šlapat jako dobře namazaný stroj. Každá součástka musí přesně vědět, co se od ní v danou chvíli očekává (obzvláště v kritických chvílích, jako je ráno a večer). Vy vaříte večeři, manžel podepisuje žákovskou, vy krmíte nejmladší dítě, nejstarší již napouští vanu. Manžel čte pohádky, vy uklízíte kuchyň. Každý den stejný rituál, který vás dovede ke zdárnému konci. Naopak chaos vás zničí!

Tak takhle by to bylo ideální, ale všichni víme, že shromáždit všechny tyto záležitosti, je v podstatě nemožné. To ale neznamená, že rodičovství nezvládáte. Bohatě si vystačíte s dostatkem lásky a smyslem pro humor!

Tak co, kolik z těchto dovedností ovládáte?

Reklama

Související témata:

Načítám