Hlavní obsah

Móda pro „nekonfekční" ženy

Foto: codemode.cz

Akce Code:Mode - to je přehlídka trendy módyFoto: codemode.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže nepatříte mezi milovnice konfekce, chcete se odlišovat a příjemně šokovat svým stylem, budou se vám vybrané módní kousky líbit. Pro ty ostatní to bude ukázka toho, co se dá nosit a čím se také dá zkrášlit, umocnit své „já“.

Článek

Originální až trochu praštěný, ale inspirativní

Střelecký ostrov byl o víkendu 30. 7. – 1. 8. plný mladých, nadšených lidí, kteří představovali již počtvrté svou autorskou nezávislou módní tvorbu na akci Code:Mode Prague Free Fashion Weekend. Na šedesát stánků s módou, doplňky a šperky, které překvapovaly – svou neokázalostí a optimistickým nábojem. Byla jsem u toho a prozradím, co bylo k vidění.

Co mě nejvíc okouzlilo

Nejvíc ze všeho, co jsem na přehlídce mladých tvůrců viděla, mě nadchly šperky vyrobené ze starých hodinek šperkaře Jiřího Broše. Dokonce jsem neodolala a jeden šperk si koupila. Líbil se mi jeden vzor víc – přívěsek ve stylu vážky, ale cena pro mě už tak líbivá nebyla. Oba šperky můžete vidět ve fotogalerii.

Pozitivem nejen těchto šperků, ale všech vystavovaných předmětů, je ruční práce. Designér a šperkař Jiří Broš doplňuje: „Mám rád nekonečný prostor fantazie. Tvorba je pro mě životní potřebou, radostí a odpočinkem. Mé šperky jsou zhotoveny převážně z hodinových součástek, mědi, mosazi, nerezové oceli a zdravotnického drátku (obroučky) a šperkařskou technikou.“

Designérka, která upřednostňuje české sklo

Adéla Kodoňová vytváří šperky, které jsou z českého skla. „Jsem patriot, proto české sklo, a také jsem vždycky toužila po šperku, který se nemusí ošetřovat a můžu s ním skočit třeba do vany a šperk zůstane stejně krásný. Mám domluvenou stáž v Kanadě, tak doufám, že i tam se budou šperky líbit a hlavně, že se tam naučím něco, čím tady potom ohromím,“ těší se návrhářka Adéla.

Foto: Zdena Nováčková

Bižuterie z českého skla Adély KodoňovéFoto: Zdena Nováčková

Nezvyklý designérský nápad

Nadchla mě tvorba Zuzany Pšeničné, protože zpracovává předměty (např. zátky od piva) denní spotřeby, které by skončily jako odpad. Také dokáže z obyčejných předmětů vyčarovat nápaditý dekor viz pastelky nebo ořezávátka jako náhrdelníky či náušnice.

„Začala jsem vyrábět před pěti lety, ale jen tak pro sebe, abych se lišila od ostatních. Ale vzbudila jsem takový zájem, že jsem zpočátku prodávala svým známým a postupně se prodej rozšiřoval, až jsem se rozhodla pro svou značku ,CVOK'. Jsem z grafické školy, takže jsem si navrhla své vlastní logo, vizitky apod. Proč zrovna tenhle název? Snažila jsem se vymyslet něco originálně cvoklého a odtud ten název,“ prozrazuje Zuzana (20 let).

Když se sen stane skutečností

Yaxi Taxi má opravdu tvorbu jako sny, ostatně sami říkají, že se sny vyrábějí naprosto stejně jako modely. Jde o mladou hravou módu, a prý kdyby se měly ve školách nosit uniformy a navrhovala je Zuzana Labudová, studentky by je s radostí nosily a možná v nich chodily i spát.

Ignorujte konfekci

To je skrytá výzva v tvorbě značky Fire Moda, kterou vlastníma rukama vytvořila Milada Píšová. Zaujaly mě hlavně její originální pleteniny, protože není nad ručně upletený svetr. Hledáte-li opravdu zajímavý nákrčník nebo neopakovatelnou tašku, měly byste navštívit její internetové stránky třeba jen pro inspiraci.

Ze starého nové

Na recyklaci se zaměřila i značka Chilli Design, která ručně vyrábí doplňky. „Při výrobě tašek opakuji stále jednoduchý a osvědčený střih. Šiji ze starých látek, jen občas používám nové materiály, které zdobím vlastním šablonovým potiskem. Líbí se mi dělat ze starých věcí nové,“ doplňuje tvůrkyně Karolína Stryková.

Taška pro každou náladu

Nepřeberné množství vzorů tašek, až oči přecházejí. Návrhářka Daniela (Dee) Walterová prozrazuje: „Vždycky jsem měla pro tašky slabost. Svými návrhy se snažím uspokojit přání a tužby všech, které stejně jako já hledají zajímavé, neotřelé, originální a hlavně ,deesignové' doplňky.“

Zajímavé jsou i neotřelé a peprné názvy, jako je „PŘÍŠERA“, „CVOK“, „MOC“, „KRÁKORA“, „NABABU“ a mnohé další. Určitě fashion weekend mladých tvůrců stojí za návštěvu. Možná se tam příště setkáme.

Související témata:

Načítám