Hlavní obsah

Dešťovkou můžete nahradit až polovinu spotřeby pitné vody. Víme, jak na to

Foto: Maria Evseyeva; Shutterstock.com

Foto: Maria Evseyeva; Shutterstock.com

Reklama

Voda z kohoutku něco stojí. Přitom je v domácnosti nezbytná přibližně jen z poloviny celkového objemu spotřeby pitné vody. Zbytek můžete klidně nahradit dešťovou. Nabízí se řada řešení.

Článek

Denně obyvatel naší země v průměru spotřebuje 87 litrů pitné vody. Je to poměrně málo, protože podle Světové zdravotnické organizace (WHO) průměrně připadá na jednoho člověka denně sto až dvě stě litrů. Spotřeba v Česku dokonce vytrvale klesá již od devadesátých let minulého století. Co však neklesá, ale naopak stoupá, je cena vody.

Ekonomicky i ekologicky

Zamyslet se nad možnými úsporami je zcela na místě. Nejde jen o omezení spotřeby vody z kohoutku, ale využití dalšího zdroje, za který nezaplatíte ani korunu a ještě si budete počínat ekologicky. Stačí si uvědomit, že při každém spláchnutí toalety posíláte do kanálu přibližně deset litrů pitné vody. Stejně dobře by však posloužila i dešťovka.

Její používání je u nás zatím rozšířeno spíš mezi lidmi, pro něž se zahrádka stala celoživotní vášní. Uvědomělí zahrádkáři s ní zalévají výpěstky, protože vědí, že pro rostliny není nic lepšího. Voda z vodovodu je totiž příliš tvrdá.

Sudem pod okapem to nekončí

Pokud máte možnost u domu či chaty sbírat „vodu z mraků“, udělejte to! Na zalévání, údržbu okolí domu či třeba umytí auta vám postačí klasický sud. Měl by být uzavřený, protože tím zamezíte znečištění hmyzem či spadaným listím, a rovněž zabráníte, aby se v něm utopili nejrůznější drobní živočichové. Voda si také snáz uchová teplotu vhodnou pro zalévání.

Ještě lepší pro sběr a následné využití dešťovky přímo v domácnosti je podzemní zásobník. Užitková voda se v něm nekazí v důsledku množení bakterií a řas. Pokud je umístěný v náležité hloubce, tak voda nezamrzá. Ze zásobníku ji pak přivedete potrubím až do domu.

V domácnosti se užitková voda hodí nejen na splachování toalety, ale také na praní. Respektive část pracího cyklu proběhne s dešťovkou a závěrečné máchání pak vodou pitnou. Současný trh už nabízí pračky, které dokážou oba zdroje vody zkombinovat.

Foto: Anna Nikonorova; Shutterstock.com

Foto: Anna Nikonorova; Shutterstock.com

Dešťovka se brzy dostane ke slovu

Pokud se pro využití dešťovky v domácnosti rozhodnete, je zapotřebí vše koncepčně promyslet. Umístit zásobník totiž není jen tak. Vyžaduje to na správném místě vykopat jámu, do které zásobník uložíte, a následně instalovat speciální rozvody vody k toaletě a pračce.

Ideální je naplánovat si tyto práce v rámci nějaké rozsáhlejší stavební úpravy či rekonstrukce, ať vše zvládnete při jednom. V případě novostavby je to jednodušší, s pořízením zásobníku a instalováním potrubí prostě počítejte už od začátku.

Důležitým hlediskem je kapacita nádrže. Musíte totiž zohlednit počet obyvatel v objektu. Výběr vám usnadní to, když nějakou dobu budete podrobně sledovat vyúčtování za spotřebu pitné vody v domácnosti. Obecně platí, že přibližně polovinu můžete nahradit dešťovkou.

Foto: DJTaylor; Shutterstock.com

Foto: DJTaylor; Shutterstock.com

Na kolik vás to vyjde? Cena podzemních zásobníků se pohybuje od deseti do dvaceti tisíc korun. Odvíjí se od kapacity, ale záleží i na materiálu, z něhož je vyrobený. Dalšími položkami jsou výkopové práce, pořízení a instalace potrubí i čerpadla. Rozvody vody pitné a dešťové se podle legislativy nesmějí nikde setkat, a to ani ve společné výtokové armatuře.

Téma dešťové vody nabývá na aktuálnosti čím dál víc. Jedním z důvodů je i to, že v posledních letech místo povodní trápí většinu území naší republiky sucho. Právě ve využívání dešťovky odborníci vidí možné řešení. Chystá se dokonce dotační program Modrá úsporám, který má majitelé domu a zahrad motivovat právě k vyžívání srážkové vody.

Reklama

Načítám