Hlavní obsah

Děti jste si přáli, ale teď vám ničí vztah? Tohle jsou vaše, nikoli jejich chyby!

Foto: Monkey-Business, Shutterstock.com

S příchodem dítěte se partnerský život změní, a bohužel ne vždy k lepšímuFoto: Monkey-Business, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měli jste spokojený život bez hádek a konfliktů. Pak přišlo dítě, a vše je jinak. Váš vztah dostává trhliny. Své potomky samozřejmě milujete, ale pohodu vám nabourali. Kde je chyba?

Článek

Narození dítěte samozřejmě mnohé změní. A není neobvyklé, že vztah rodičů dostává velké trhliny. Ale chyba na straně dítěte je v podstatě jen zdánlivá. „Dítě nikdy není komplikace. Problém bývá ve smýšlení rodičů,“ říká vztahová koučka Kateřina Matláková ze Školy pro ženy. To my dospělí děláme chyby, ne děti. A tohle jsou ty nejčastější.

1. Neshodneme se

Dítě potřebuje výchovu. Ale pokud se hádáte o to, zda dítěti povolit další lízátko, do jaké školky ho zapsat, jak reagovat na nevhodné chování, je to problém.

Vy se hádáte a dítěti tato rodinná atmosféra není příjemná. Může o to víc zlobit, vztekat se, upozorňovat na sebe a po čase vaši rozpolcenost dokáže využít. Tam, kde ví, že povolí maminka, jde za ní, jindy svá přání směřuje jen na tatínka. A vy se o to víc hádáte.

Na základních věcech se musíte shodnout, zbytek není od věci nechat občas trochu volně plynout. „Nemusíte se dohadovat o přesném postupu výchovných metod. Mnohem větší dopad na dítě budou mít chybné vzorce vašeho chování. Proto budete-li se k sobě chovat uvolněně a pohodově, bude to pro vaše dítě mnohem větší přínos než striktní pravidla,“ říká vztahová koučka Hana Lustíková.

Foto: ESB_Professional, shutterstock.com

Svádět své neshody na děti je ale krátkozraké. V nich chyba neníFoto: ESB_Professional, shutterstock.com

2. Finance

Ať se vám to líbí, nebo ne, děti něco stojí. Jejich příchod znamená pro rodinu určitou finanční zátěž, která může atmosféru u vás doma dost zhoršit. „Opět ale máte na výběr. Finanční tíseň můžete využít buď k nadávání a hádkám, nebo ke změně přemýšlení a otevření se novým příležitostem,“ říká Kateřina Matláková.

Je spousta chudých, ale šťastných rodin. A stejně tak je spousta maminek na mateřské, které se něčemu novému naučily a dokázaly si tím i přivydělat. Nejhorší je nečinnost!

3. Jen hajej u nás

Dítě v posteli rodičů. To je velmi ožehavé téma a samozřejmě čerstvě po narození je miminku asi opravdu nejlépe u maminky, a to ve dne v noci. Ovšem pokud se ve vaší manželské posteli zabydlí batole natolik, že nejste se svým mužem nikdy ani chvilku sama, bývá to problém.

„Je to stále častější téma v terapiích. Ono je to hezké mít vedle sebe malého mazlíčka, ale jste opravdu vždy v takových případech ke svým potřebám otevření? Nebo se jen v zájmu klidu snažíte podřídit? Kdo vás učí tomu, abyste se jako rodiče vzdali i svých rolí milenců a milenek? Komu se opravdu líbí být jen matka a otec?“ říká Hana Lustíková.

Dítě v posteli totiž velmi často znamená ztrátu partnerské intimity a výrazné narušení sexuálního života. „Role rodiče je moc fajn, ale jednou se jí budete muset vzdát. A až dítě opustí hnízdo, najednou tam zůstanou jen dva rodiče, ne partneři. Žádný sex, žádná romantika,“ varuje Hana Lustíková.

Foto: Nicolesa, shutterstock.com

Spí s vámi dítě v posteli? I to může být zdrojem partnerských neshodFoto: Nicolesa, shutterstock.com

4. Kolem tebe se točí svět

Dítě ovládlo celý váš život, řídí veškeré vaše fungování. Určuje denní rytmus rodiny, jak se bude nakládat s volným časem, a vy se stále jen přizpůsobujete.

Opět, na začátku je to přirozené. Ale postupně by dítě nemělo být vaším šéfem, ale členem „smečky“, kde se každý čas od času musí podřídit ostatním. „Když se budete stále jen potlačovat, povede to k frustraci,“ tvrdí Kateřina Matláková.

A první, na kom si svou nespokojenost vybijete, je samozřejmě partner. A opět se budete jen hádat. předhazovat si, kdo je unavenější, kdo se vzdává více věcí a podobně.

Zkuste dítě zapojit do vašeho fungování, jak jen to jde. Jděte s ním do restaurace nebo vyrazte na horskou túru. Uvidíte, že to zvládne, a vám bude líp!

A jak to máte s dětmi vy? Je váš vztah s nimi lepší, nebo horší?

Reklama

Načítám