Hlavní obsah

S dětmi na cestách: Jak se nezbláznit!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Děti můžete zabavit i v autěFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam s dětmi na dovolenou, když chcete, aby si všichni přišli na své? Existuje řada možností, jak s rodinou prožít krásné chvíle v pohodě a bez stresu. Poradíme vám, jak přežít spokojeně nejen dovolenou, ale samotné cestování!

Článek

Nejlepší je, ať rozhodnou všichni společně. Uspořádejte rodinnou radu, kde dovolenou společně naplánujete. Dá se tak snadno zjistit, jaké představy mají jednotliví členové rodiny - my dospělí většinou sníme o odpočinku, děti touží po nekonečné zábavě. Určitě se ale dá vymyslet varianta, kterou přijmou všichni.

Nelámejte nic přes koleno

Klasický mustr: Vy se opalujete na pláži, děti se baví stavěním hradů z písku a tatínek oddychuje někde v ústraní čtením oblíbené literatury. Proč ne, když to všem vyhovuje. Prázdné chvilky si můžete okořenit výletem, což patří spíše k přáním rodičů. Dětem za to můžete vyjít vstříc volným vsupem na večerní diskotéku.

Druhá varianta: Budete-li vstřícní, můžete trochu slevit ze svých přání a naopak dát více prostoru dětem. Taková dovolená je ideální na horách. Děti se tu patřičně vyřádí - vždyť celý rok sedí buď ve škole nebo u počítače (ten není nutné zcela zakázat, ale omezit ano). A jestli si pak budete potřebovat dát ještě oddech, proč nevyrazit třeba s kamarádkou na cvičební pobyt. A tatínka za odměnu vyšlete třeba na pánskou jízdu na kolech. Určitě to uvítá.

Buďte ale realistická. Za týden se nedá stihnout všechno! Raději plánujte s mírou a důkladně si jednotlivé akce užijte!

Dopravní prostředky a jejich úskalí

Vždy je možnost poslat své dítě na nějaký z nepřeberného množství dětských táborů nebo jej jednoduše svěřit babičce. Jestliže jste se rozhodli, že bude váš potomek cestovat s vámi, máme pro vás pár tipů, jak zabavit děti při cestování různými dopravními prostředky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kolo je oblíbeným dopravním prostředkemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Cestujeme autem Auto stále patří u nás k nejpoužívanějším dopravním prostředkům. Ale... Děti se po krátké chvilce začnou nudit, nedokáží totiž udržet příliš dlouho pozornost. Děti do pěti let se soustředí na jednu činnost v průměru patnáct minut. Šestileté děti vydrží cca půlhodiny a osmileté hodinu. Je jasné, že je třeba se proto na cestování předem připravit. Jak děti při jízdě zabavit?

Cestujeme letadlem

S malými dětmi pravděpodobně zvolíte letadlo. Je rychlé a hlavně pohodlné. Nezapomeňte ale na čas trávený na letišti. Kočárek můžete nechat uložit přímo do trupu letadla a hned po příletu si ho vyzvednout. Děti do dvou let nemají nárok na vlastní sedadlo. Nezapomeňte na něco na cucání - dudlík, lízátko, bonbon kvůli tlaku v uších při startu a klesání. Některé letecké společnosti mají pro malé cestovatele speciální balíčky. Najde v nich např. plenky, vlhké ubrousky a nějakou hračku... Potřebné věci si přibalte do příručního zavazadla. Pro větší děti jsou v letadle sluchátka, kde si mohou poslechnout vybranou hudbu nebo se podívat na nějaký film. V první třídě je možné se připojit na internet. Na delší cesty se vyplatí připlatit si za větší komfort.

Cestujeme vlakem

Ve vlaku je to lepší než v autě. Dá se tu vymyslet spousta činností, kterými děti snadno zabavíte. Při nedostatku pohybu se můžete projít po vagonech. Děti se naučí po cestě nejen komunikovat, ale být tolerantní vůči ostatním cestujícím.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Snažte se, aby se vaše děti nenudilyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Cestujeme na kole

Tady malý pozor. Neberte děti na výlety na kole, dokud nejsou schopné na sedačce ani v klidu posedět. Můžete samozřejmě využít přípojného speciálního vozíku, ve kterém i velmi malé dítě může sedět a hrát si nebo při jízdě spát. Když zvládnou děti jízdu sami, volte raději kratší trasy, ideální jsou cyklostezky, kterých je u nás dost a dost. S malými dětmi se raději vyhněte silničnímu provozu. Před jízdou do kopce, můžete vyhlásit třeba zajímavou prémii pro toho, kdo ho zvládne vyjet nejrychleji. Dobrou zábavou je počítání vzdálenosti od předem určeného bodu k cíli.

S dětmi na vodě

S vodou pozor! Je to mnohem náročnější, než se na první pohled může zdát. Než se poprvé vydáte sjíždět řeku nebo její úsek, měly by děti nejprve umět plavat. I tak musí mít záchrannou vestu vždy, měli by ji mít všichni vodáci, i ti, kteří umí dobře plavat. Pozor si dejte na nečekané překážky. Volbu vhodnosti cesty vám může usnadnit označení obtížnosti řek, které se uvádí na speciální stupnici od 1 do 6 WW (Wild water), přičemž čím nižší číslo, tím snazší sjízdnost. Začíná se u ZW, což je téměř stojatá voda, a končí 6 WW. Divoká voda začíná na stupni 3. Je jasné, že pro začátek jsou vhodné kratší a jednodušší úseky. O zábavu při cestě je relativně postaráno. Kromě pozorování okolí se děti mohou kdykoli vykoupat, udělat si pauzu v některém z kempů, závodit v čemkoli apod.

Objevujeme hory

Hory sice mohou přinést celé rodině nezapomenutelné zážitky, objevování nespoutané přírody a neuvěřitelných scenérií, ale nadmořská výška se může stát vaším nepřítelem číslo jedna. Je třeba se nejdříve aklimatizovat. Děti by se neměly zdržovat příliš dlouho ve vysokých nadmořských výškách cca okolo 4000 m). Nezapomeňte se chránit proti slunečním paprskům a dodávat tělu potřebnou energii a tekutiny. Cestování na čerstvém vzduchu si zpříjemněte zastávkami na horských chatách.

Šťastnou cestu!

Máte nějaký „ zaručený recept" nebo tip na super zábavu při jakémkoli druhu cestování s ratolestmi? Zažila jste při tom nějakou neopakovatelnou historku? Napište nám na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám