Hlavní obsah

Diagnostika nemocí z jazyka: Díky nám ji zvládnete sami doma!

Foto: thinkstock

Jazyk prozradí mnoho o vašem zdravíFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborník z jeho vzhledu dokáže poznat spoustu věcí: váš příšerný jídelníček, cigaretky ke kávě, nedostatek vitaminů i dosud neodhalené choroby. A umíte-li se dívat, jazyk něco naznačí i vám.

Článek

Zatímco svoji pleť nebo zuby prohlížíte denně a s velkou pečlivostí, jazyk jako by ani nebyl váš. Všimnete si ho, jen když při bolení v krku zkoumáte v zrcadle začervenalé mandle. Jazyk je ale brána do vašeho těla a součást (a tak trochu „výkladní skříň“) trávicího systému. Každá nerovnováha nebo počínající onemocnění se na něm projeví.

Jako otevřená kniha

Nejnápadnější ukazatel je především jeho barva, síla povlaku a také rýhování.

  • Tmavě červený jazyk například znamená, že tělo bojuje s infekcí. Často doprovází zvýšenou teplotu.
  • Skvrnitý jazyk, na kterém se střídají bílá a zarudlá místa, ukazuje na výskyt kvasinek v těle.
  • Jasně červený, lesklý, jakoby nalakovaný jazyk je obrazem nedostatku železa a zinku.
  • Silný bílý povlak vás usvědčuje z toho, že si často dopřáváte sladkosti, kořeněná a nezdravá jídla.
  • Šedohnědá vrstva je zase typická pro kuřáky.
  • A podívejte se i na spodní stranu jazyka: je-li namodralá, s vystouplými rozšířenými žílami, je načase navštívit kardiologa.
Foto: thinkstock

Kuřáci musí o hygienu jazyka dbát především. Existují speciální kartáčky a škrabky, které tomu mohou pomociFoto: thinkstock

Kdo z něj umí číst?

Ke stanovení diagnózy jazyk využívaly skoro všechny starověké léčebné systémy, včetně u nás nejrozšířenější tradiční čínské medicíny. V tomto systému se pracuje s mapou jazyka, kdy každá jeho část souvisí s nějakým vnitřním orgánem. Špička jazyka je například spojena se srdcem, kořen s ledvinami.

Odborníky, kteří ovládají tento způsob diagnostiky, najdete v centrech celostní, přírodní, zkrátka alternativní medicíny – musíte ale počítat s investicí v řádu několika stovek korun. I někteří osvícení praktičtí lékaři dokážou ze vzhledu jazyka poznat možný zdroj vašich potíží. V případě podezřelých skvrn se zkuste nejdříve obrátit na kožaře.

Když stůně sám jazyk

Ve většině případů je jazyk jen jakýmsi zrcátkem, které odráží stav vašeho těla. Existují ale skutečné nemoci jazyka, glositida a glosodynie, při kterých tenhle důležitý orgán pálí a bolí. Jde o poněkud záhadná a velmi nepříjemná onemocnění, za jejichž příčiny se považuje hlavně nedostatek některých vitaminů (B12) a minerálů (železa). To ovšem bohužel neznamená, že stačí příslušné látky doplnit a vše se spraví. Naopak – léčba bývá zdlouhavá a často neúspěšná.

Foto: thinkstock

Stavem vašeho jazyka se zabývá nejen klasická, ale i alternativní medicínaFoto: thinkstock

Zbystřete, když...

Najdete na jazyku malé, bělavé, ostře ohraničené skvrnky, které – a to je důležité – nejdou setřít. Jde o takzvané leukoplakie. „Jsou tužší než okolní sliznice. Jejich význam je poměrně závažný, vždy se jedná o zhoršení imunity a někdy i o předzvěst vážných onemocnění. Jsou mimo jiné varovným znamením, že buňky v ústech bují až moc a signalizují možný vznik zhoubného nádorového onemocnění. Vždy je má vyšetřit odborný lékař, aby se odlišily například od kvasinkového napadení jazyka nebo od oparů,“ radí MUDr. Rudolf Zemek, lékař, který ve své praxi kombinuje standardní i alternativní medicínu a o jazykové diagnostice napsal knihu.

Zkoumání vlastního jazyka může být ideální zábavou pro hypochondra. Někdy ale může i pomoci, nemyslíte?

Reklama

Načítám