Hlavní obsah

Dítě a nadváha: Kdy za ni můžou rodiče?

Foto: Thinkstock

Ne vždy je namístě rozplývat se nad roztomilostí cpoucího se dítěteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Babičky si možná pochvalují, že máte doma pěkně baculaté a dobře živené dítě. Dětská obezita je přitom velký problém a dětí, které mají potíže s váhou, přibývá. Co dítěti hrozí a jak s tloušťkou zatočit?

Článek

Magdina dcera začala tloustnout kolem třináctého roku. Skončila kvůli zdravotním potížím se sportem a jen seděla u počítače. „Všimla jsem si, že neoblékne kalhoty, a musely jsme kupovat nové. Dceři to bylo jedno, mně ne,“ popisuje Magda.

A tak najela na nový režim pro celou rodinu – minimum sladkostí, žádné fast foody a brambůrky. Dcera začala znovu rekreačně sportovat a váhu si drží.

Určitě chcete, aby se vaše dítě mělo dobře. Že mu ale nandáte dvojitou porci a navrch přidáte dortík, neznamená, že pro něj děláte to nejlepší. Co je špatně?

Den začíná snídaní

„Dětská obezita je obrovský problém. Mezinárodní srovnávání varují před nárůstem obezity u dětí, a to i v České republice. U mladší generace už začínáme pozorovat i případy extrémní obezity,“ říká dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Foto: Thinkstock

Vykrmené děti jsou zločinem jejich rodičů. Samy za to nemohou, řídí se jen vzory kolem sebeFoto: Thinkstock

A jaké jsou největší chyby, kterých se rodiče dopouštějí?

Nepravidelnost – Pokud se dítě stravuje nepravidelně a nárazově, nikdy není pořádně nasycené a zhltne cokoli. Platí, že snídaně je základ. „Ono nemá ráno hlad, nají se až ve školce, slýchám často. A pokud rodiče nesnídají, dítě to ani nenaučí,“ říká obezitoložka Renata Zelenáková.

Špatný výběr– Maminky určitě v dobré víře vybírají to, co se považuje za zdravější, třeba potraviny s nižším obsahem cholesterolu, u dětí to ale může mít opačný efekt. „Dětský trávicí systém dozrává ještě dlouho po narození a moderní, technologicky upravované potraviny zbavené tuku a obohacené o příslušná aditiva, aby se ,zachránila' chuť, konzistence a barva, jsou často pro dětské trávení velmi obtížně stravitelné a mohou ho velmi časně alergizovat,“ vysvětluje Renata Zelenáková.

Přecpávání – Pěkně všechno dojez a klidně si i přidej. Pokud se dítě bezhlavě přecpává, místo aby se jen zasytilo, budete mít doma brzy pěknou kuličku. Nechte na něm, kolik toho sní, a spíš regulujte, aby toho nebylo nadměrně moc. Záleží i na tom, jaký má výdej. Pokud prosedí celý den ve škole a sport zná jen z televize, nepotřebuje stravu jako profesionální sportovec.

Foto: Thinkstock

Tloušťka ovlivňuje negativně vztahy v dětském kolektivuFoto: Thinkstock

Špatný přístup – Dítě by možná rádo nějaká kila shodilo, rodiče ho ale nepodpoří, naopak vyvařují jeho oblíbená jídla, aby je ke stolu nalákali. Anebo mu sice fandí, ale na hubnutí jdou špatně, místo toho, aby je svěřili do rukou odborníka.

„Je to cesta na dlouhou trať, protože rázem je jasné, že problém je složitější a je zapotřebí zapojit celou rodinu, často „překopat“ jejich zvyky vzhůru nohama,“ říká Renata Zelenáková. Dejte si také pozor, co o sobě říkáte vy, dcera to může pochytit.

Hodiny u počítače – Ze školy domů k počítači s pytlíkem brambůrek nebo čokoládou. Pokud tohle dovolíte, posíláte dítě přímou linkou k lékaři. Je jasné, že obézní dítě nemůže jen tak vtrhnout na hřiště a začít dávat góly, zkuste mu ale najít správný sport prostřednictvím metody SportAnalytik, která navazuje na kanadský program představený v rámci olympijských her ve Vancouveru.

Najděte správný sport

Česká verze se skládá ze dvou kroků, fyzický test odhalí pohybové dovednosti dětí, test osobních preferencí potom zkoumá jejich povahové rysy. Rodiče se potom dozvědí, jak jsou na tom děti z hlediska fyzické aktivity, a dostanou doporučení konkrétních pěti běžných a pěti alternativních sportů. Otestovat své dítě mohou rodiče na některém ze sportovních dnů nebo i individuálně. Všechny informace jsou k dispozici na webu Sportanalytik a cena za účast na sportovním dnu je 950 Kč. Máte doma lenocha? Změňte to!

Máte obézní dítě? Změňte to, než bude pozdě.

Reklama

Načítám