Hlavní obsah

Dítě bez otce: Jak moc mu bude chybět mužský vzor?

Foto: thinkstock

Určitý mužský element děti ve svém životě potřebují, shodují se odborníciFoto: thinkstock

Reklama

Mužský vzor! Podle některých ho potřebuje každé dítě, jiní tvrdí, že dobrá matka se při výchově bez chlapa obejde. Jak to tedy je? A na co si dát pozor, když jste na ratolest samy?

Článek

Máma, táta a dítě. To je samozřejmě ideální stav, takhle by měla rodina vypadat. V praxi to ale leckdy vypadá jinak, mužský vzor je jednoduše poněkud nedostatkové zboží. Obejde se ale dítě bez něj, nebo se chybějící zástupce silnějšího pohlaví na jeho formování podepíše? Může to zvládnout žena sama? A na co si při výchově musí dát pozor?

Mužský vzor není mýtus, ale…

Odborníci se shodují, že určitý mužský element by v životě dětí chybět neměl. „Děti nějaký mužský vzor potřebují. Muži a ženy jsou zkrátka jiní a pro děti je důležité učit se a vidět, jak muži a ženy fungují. Vždyť muži přistupují k určitým situacím, které se běžně v rodině odehrávají, úplně jinak než ženy, jinak s dítětem komunikují, reagují na něj. To jsou všechno důležité informace, které do života potřebují,“ říká psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: thinkstock

Jste-li na dítě samy, neznamená to ale, že vaše ratolest strádá. Otce může nahradit hodný dědeček, strýc či rodinný přítelFoto: thinkstock

Rozhodně tím ale nejsou myšleny věty typu „To víte, můj syn je sice dospělý, ale vyrůstal bez otce, tak neumí ani zatlouct hřebíček“. K tomu mužský vzor děti opravdu nepotřebují. Za prvé chlapa chlapem nedělá jeho kutilská zručnost a za druhé, tohle se může naučit kdekoli, třeba na dětském letním táboře.

Dalším důvodem, proč je muž potřeba, je i to, aby byla žena v pohodě a v dobrém rozpoložení, protože její nespokojenost dítě vycítí a sdílí ji. „Tatínka nepotřebují jen děti, ale i jejich maminka. Je nesmírně náročné být na všechno sama,“ dodává Anita Michajluková. Tím ale rozhodně myslí tatínka, který funguje, a je nejen dobrým otcem, ale i manželem. Pokud tomu tak není, je podle odborníků jednoznačně lepší vychovávat dítě bez muže. Ale samozřejmě určitá rizika to s sebou nese…

Na tohle pozor!

Hlavně by ženy, které vychovávají své děti bez otce, neměly o mužích mluvit negativně.

Pro mnoho žen, které za sebou mají špatnou zkušenost s muži, je těžké zdržet se negativních komentářů na jejich adresu, ale děti by neměly dostat informaci, že muži jsou „nespolehliví, nevěrní mizerové, kteří ženám ničí život“. „Naopak matka by měla dětem předat informaci o tom, že muži a ženy jsou stejně hodnotní,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Foto: thinkstock

S muži děti jednoduše zažijí to, co s ženami ne. Získají tak zkušenosti nejen s ženským světem, ale proniknou i do toho mužskéhoFoto: thinkstock

Takové řeči nemají dobrý vliv jak na holčičky, tak na kluky. „Dcera si podle matky formuje svůj názor na muže, takže si pak hledá onoho nespolehlivého muže, co ji pak opustí. Syn pak může mít problém s tím, že je sám muž, tedy ten, o němž jeho matka mluví tak negativně,“ varuje Anita Michajluková.

Navíc to, že s vámi doma nežije žádný zástupce silného pohlaví, neznamená, že vaše dítě vyrůstá bez mužského vzoru. Tatínek je přece pořád tatínek, i když bydlí jinde. Dítěti stačí i pravidelná setkání, společně strávené prázdniny a podobně. Že otec o dítě nejeví zájem? „Mužským vzorem může být třeba dědeček, strýc nebo rodinný kamarád. Pokud má matka možnost, měla by nechat své dítě trávit čas i s nimi,“ dodává Lenka Černá.

Co když mužský vzor zcela chybí?

Faktem je, že pokud dítě nemá ve svém životě žádný silnější mužský element, může ho to poznamenat na celý život. V dospělosti se to projevuje nejčastěji následovně:

  • Dívky, co „hledají“ otce – dívenky, které prožily dětství bez otců či jiných zástupců mužského pokolení, si tento nedostatek mohou vynahrazovat v dospělosti. „Mohou jim chybět emoce týkající se zabezpečení, určité ochrany, proto si mohou v dospělosti hledat staršího partnera, který jim to poskytne,“ říká Lenka Černá.
  • Mamánci – u chlapců pak bývá problém spíš v tom, že jsou na svou matku, která je sama vychovala, až příliš fixovaní. Mohou mít problém začít žít vlastní život, najít si partnerku, protože je neustále trápí pocit, „že svou maminku přece nemohou opustit“.

Vychováváte dítě samy? Kdo jim dělá mužský vzor?

Reklama

Související témata:

Načítám