Hlavní obsah

Dítě ve čtyřiceti? Proč ne!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Být ve čtyřiceti těhotná je "in"Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Chcete být „in"? Pak si pořiďte dítě ve čtyřiceti. Vyšpuleným bříškem se pyšní nejedna zralejší světová celebrita. Ale ani u nás o ně není nouze. Připomeňme Veroniku Žilkovou či Báru Basikovou, ale především ony tři až čtyři tisíce čtyřicetiletých maminek, které každý rok přivádějí na svět vytoužené mimčo.

Článek

Ženy nad pětatřicet jsou prý příliš staré na to, aby mohly mít děti. To bývalo velmi rozšířené a pevně zakořeněné mínění. A ve čtyřiceti je prý riziko postiženého potomka neúnosně vysoké. Dnes už jsou naštěstí odborníci i veřejnost jiného názoru.

Ne, nejsem stará

„Patnáct let jsem žila v přesvědčení, že dítě mít nesmím, protože léky, které beru v souvislosti s alergií na lepek, jsou neslučitelné s těhotenstvím," vypráví Marie. Manžel i ona se s tímto faktem smířili. Pořídili si dvě kočky a žili celkem spokojeně. „Jenže potom mi lékařka doporučila, abych nasadila bezlepkovou dietu, že díky ní bych mohla příjem léků snížit. Tři roky jsem dodržovala dietu, snižovala léky, a pak jsme se rozhodli, že to zkusíme. No, a povedlo se to hned napoprvé," usmívá se Marie. Když po třech týdnech ztratila chuť na cigarety, udělala si gravitest a šťastná běžela na místní gynekologii. Tam dostala studenou sprchu. „Víte, že už jste na to stará, a taky jste dost silná. Doufejme, že se test mýlí. Přijďte za tři týdny," řekla jí lékařka. Marie plakala. O svém těhotenství byla ale pevně přesvědčená. „Já vím, že jsem stará a tlustá, to mi nemusí říkat, ale protože mám mladšího chlapa, tak si tak stará nepřipadám a to dítě chci," vzlykala.

Dárek ke čtyřicátinám

Na radu kamarádky zatelefonovala do Gyncentra v Hloubětíně. Objednali ji na druhý den, byli milí, chápaví a ultrazvukem okamžitě časné těhotenství potvrdili. „Ano, berete léky, které se v těhotenství brát nemají. Pošleme vás na genetické testy a pak uvidíme," řekli jí. Každé tři týdny pak docházela Marie s manželem na specializované genetické pracoviště. Sledovali tam vývoj plodu krůček po krůčku. Návštěvy úspěšně ukončili v pátém měsíci testem plodové vody.

Těsně před svými čtyřicátinami porodila Marie zdravého kluka. Její maminka měla ve stejném věku již dvacetiletou dceru. Ale ona teď uvažuje o druhém dítěti.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Předchozí braní léku nemusí být problémFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Stárneme pomaleji

Počet „pozdních prvorodiček" rok od roku roste. Před dvaceti lety jen jedna žena z padesáti přivedla své první dítě na svět v 35 letech nebo později. Před deseti lety už to byla jedna žena z patnácti, dnes je to každá pátá.

V posledních desetiletích se podstatně změnil náš způsob života. Ženy většinou nemusí těžce fyzicky pracovat, zažijí méně těhotenství a méně porodů, jsou zdravější a také déle žijí, v průměru 80 let. Je tedy něco divného na tom chtít dítě kolem čtyřicítky?

Milé budoucí maminky, nejste již nejmladší? Nebojte se, dnešní medicína je na vaší straně!

Reklama

Související témata:

Načítám