Hlavní obsah

Dobroty z jablek: Zkuste nepečený dort i snadné koláče

Foto: Mona Martinů

Podzim je období jablek. Co z nich upéct?Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč je dobře, že jablka nepadají daleko od stromu? Protože je můžete hravě sesbírat a nachystat z nich lahodné podzimní koláče nebo dort. Přinášíme vám hned tři tipy!

Článek

Spadaná jablka bývají sladká a vlastně otlučená jen na pár místech. Tak proč je neočistit a s pomocí dalších surovin neproměnit v koláče nebo dort, které ocení i ti nejnáročnější strávníci v rodině? Připravili jsme pro vás hned tři vyzkoušené recepty.

Vláčný drobenkový koláč

Na 1 plech potřebujete:2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 100 g rozpuštěného másla. Na náplň: 1,5 kg jablek, lžíci mleté skořice, 2 lžíce cukru krupice. Na drobenku: 5 lžic cukru krupice, 5 lžic hrubé mouky, 3 lžíce másla

Foto: Mona Martinů

Litý koláč na plech nemůžete zkazitFoto: Mona Martinů

Postup:Jablka očistěte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k nim skořici, 2 lžíce cukru krupice a náplň je hotová. V další míse zase promíchejte suroviny na drobenku – stačí je promnout mezi prsty. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Teď se vrhněte na těsto, stačí prakticky smíchat všechny suroviny (do mouky rozmíchejte nejdřív prášek do pečiva).

Těsto nalejte na plech s pečicím papírem, poklaďte ho jablečnou směsí a posypte drobenkou. Pečte asi 40 minut.

Nepečený piškotový dort

Na dortovou formu o průměru 22 cm potřebujete: 6 jablek, 6 lžic cukru krupice, 750 ml vody, 1 citron, 150 g dětských piškotů, 2 vanilkové pudinkové prášky, 2 kelímky zakysanky, 2 sáčky vanilkového cukru, lžičku mleté skořice

Foto: Mona Martinů

Nechce-li se vám zapínat troubu, zkuste tento nepečený tipFoto: Mona Martinů

Postup:Jablka očistěte, nakrájejte na čtvrtiny, zalejte v hrnci vodou (500 ml) a dejte je vařit. Asi po 10 minutách mírně rozvařené kousky rozšťouchejte šťouchadlem na brambory.

Ve zbytku vody rozmíchejte pudinkový prášek a nalejte ho do hrnce k jablečené drti. Doplňte cukr, šťávu z citronu a směs povařte. Dno dortové formy poklaďte piškoty, zalejte polovinou jablečné směsi, tu opět poklaďte piškoty a zalejte je zbytkem. Dort nechte na chladném místě ztuhnout. Před podáváním ho potřete směsí zakysanky (lepší je ta s vyšším obsahem tuku), vanilkového cukru a skořice.

Voňavý koláč s ořechovou drobenkou

Na koláčovou formu o průměru 26 cm potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 150 g másla, 50 g cukru moučka, 1 vejce, asi 6 jablek, citron, 2 lžíce bramborového škrobu, 3 lžíce cukru krupice. Na drobenku: 50 g mletých vlašských ořechů, 50 g másla, 50 g hrubé mouky, 50 g cukru moučka, lžičku skořice

Foto: Mona Martinů

Ořechy a jablka, dokonalá kombinace!Foto: Mona Martinů

Postup:Mouku smíchejte s vláčným máslem, cukrem moučkou a vejcem, na vále vypracujte hladké těsto, které rovnou rozválejte a vtlačte do koláčové formy. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Jablka očistěte, nakrájejte na kostičky, přesuňte do hrnce, zalejte vodou tak, aby byla ponořená, a vařte je asi 7 minut.

Pak do základu přidejte citronovou šťávu, cukr i bramborový škrob. Když směs zhoustne, odstavte ji z plotny a rozprostřete po základu koláče. Teď už stačí jen suroviny na drobenku smíchat, promnout mezi prsty a žmolenkou posypat koláč. Pečte ho ve vyhřáté troubě 35 minut.

A jaké koláče z jablek připravujete vy? Přidávejte je do rubriky Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám