Hlavní obsah

Dodejte záclonám původní vzhled!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Záclony zútulní váš domovFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Ve většině domácností už dnes spíše narazíme na žaluzie všeho druhu. Hlavní funkci záclon sice dávno nahradily, ale jsou ještě mezi námi ti, kteří se záclon kvůli jejich útulnému vzhledu nechtějí vzdát. A právě vám řekneme, jak se o ně starat, aby byly krásné a dlouho vám sloužily.

Článek

Neviditelní škůdci

Každá hospodyňka mi dá jistě za pravdu, že záclony jsou poměrně trvanlivá věc, pokud tedy nepatříte k těm, co potřebují každou chvíli změnu. Ani údržba není nikterak náročná na čas. Jestliže už nejsou zánovní, hrozí jim zašednutí nebo opotřebení. I když to vypadá, že je stačí dát do pračky a za mokra pověsit zpět na okno, nešetrným zacházením či praním můžete leccos zkazit. Jak tedy o záclony správně pečovat?

Pereme na čtyřicet

Šetrné praní je základ. Opatrně sundejte záclony z okna - můžete do procesu zapojit i drahou polovičku. Poté se musí opatrně odprašnit - vyklepejte je, nejlépe někde venku, a vložte do pračky. Tady je dobré vědět, že se do bubnu vkládají složené. A na kolik se perou? Hlavně co nejšetrněji, takže volte 30 nebo 40 stupňů. Zjistěte si druh materiálu a zohledněte i jejich současný stav. Kromě teploty vyberte praní s předpírkou a nakonec šetrné odstřeďování.

Většina praček lze nastavit ručně, proto snižte otáčky při ždímání. Pokud se potýkáte s tím, že vaše záclony chytly za dobu své existence lehce šedý nádech, nebojte se přidat do hlavního praní bělicí přípravek. Aby krásně voněly, použijte aviváž. Tu však přilijte až ve fázi posledního máchání. Pračku zastavte a nalijte ji přímo do bubnu. Doporučuje se speciální aviváž na antistatické prádlo.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Po praní přidejte aviváž nebo škrob na záclonyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zapomeňte na žehlení!

Ještě vlhké záclony lehce proklepejte rukou, aby se jim navrátil původní tvar a pověste zpátky na okno, které je lepší předem také umýt společně s parapetem, abyste si čisté záclony hned nezašpinila. Nemusíte se bát, na okně se hezky vypnou. Udělejte to co nejdříve po praní, aby vám nezačaly vysychat. Záhyby by šly hodně těžko vypnout, a to i s pomocí žehličky. Jestliže jste se tomu neubránila, stačí je lehce postříkat rozprašovačem na květiny. Pokud se rozhodnete přeci jen pro žehlení, nastavte žehličku na nejnižší teplotu.

Co záclonám škodí

  • Záclony pereme maximálně na 40 stupňů, odděleně bílé od malovaných. Malované pouze na 30 stupňů. U konfekčních výrobků dodržujte symboly na etiketě.
  • Záclony se neždímají - umělá vlákna se polámou a záclona zůstane pomačkaná už navždy.
  • Raději se vyhněte použití změkčovadla, vlákna by mohla ztratit svou původní pevnost.
  • Místo žehlení raději vypněte záclony mokré rovnou na okno.
Foto: decoratingwithlace.com

Můžete si vybrat z řady dekorů a motivůFoto: decoratingwithlace.com

Odborníci vyperou za vás

Jesti věříte odborníkům, nebo se vám do praní záclon nechce, oslovte některou z úklidových firem, které ve své nabídce zahrnují i tuto službu. Vyplatí se to zejména tehdy, když jsou už záclony hodně znečištěné a přesto se jich ze srdečního důvodu nechcete zbavit. Pokud si necháte umýt okno, můžete mít praní a věšení záclon u některých firem dokonce zdarma jako součást této služby, takže zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Tip: Jak na šedé záclony

Se šedou barvou záclon bojuje po čase každá hospodyňka. Bohužel prach je nemilosrdný, a pokud doma třeba kouříte, šedé barvy se dočkáte velice brzy. Přesto s tímhle problémem jde zatočit. Domácím trikem pro bělení je roztok vody a soli. Namíchate si jej jednoduše: na deset litrů vody přijdou tři polévkové lžíce soli. Záclony do lázně ponořte zhruba na tři hodiny, a to ještě před samotným procesem praní. Pokud ale nedůvěřujete domácím receptům, můžete si koupit speciální bělicí sůl na záclony.

Záclony udělají domov ještě útulnější. Když jim budete věnovat dostatečnou péči, vydrží vám dlouho jako nové.

Reklama

Související témata:

Načítám