Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Myslíte si, že recept na boloňskou omáčku je jen jeden? Tak to jste na omylu! Vyzkoušejte ten náš na dokonalé boloňské ragú.

10 min.
Příprava
1 hod., 55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 6 lžic panenského olivového oleje
  • 150 g pancetty
  • 2 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
    9
  • 225 g drůbežích jater
  • 700 g hovězího mletého masa
  • 200 g vepřového mletého masa
  • 375 ml červeného vína
    12
  • 800 g loupaných rajčat
  • 400 g rajčatového protlaku
  • 1/2 lžíce mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 100 ml smetany ke šlehání
    7
  • 800 g tagliatelle
    1
    3
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že troubu zapnete na 140 stupňů Celsia. Pak se pusťte do samotné přípravy omáčky. Slaninu nakrájejte nadrobno a ve velkém kastrolu, který pak můžete dát do trouby, ji orestujte na asi 3 lžících olivového oleje. Po chvíli přisypte jemně nasekaný česnek a cibuli a opečte do sklovata. Přidejte jemně nakrájenou mrkev a celer a nechte je také zesklovatět. Přidejte zbývající 3 lžíce oleje, odblaněná drůbeží játra, oba druhy mletého masa a vše restujte za stálého míchání tak dlouho, dokud maso nebude úplně hnědé. Pak vše zalijte vínem a přiveďte k varu.

02.

V tuhle chvíli k masu vmíchejte rajčata, rajčatový protlak, omáčku osolte, opepřete a vmíchejte do ní polovinu bazalkových listů.

03.

Hrnec bez poklice vložte asi na 1,5 hodiny do trouby a nechte, ať se maso udělá samo. Pak už do omáčky jen na mírném plamenu přimíchejte smetanu, zbytek bazalky a podle chuti dosolte. Podávejte s těstovinami připravenými „na skus“, zbytek se dá snadno zamrazit na jindy.

Nejíte maso? Uvařte si lilkové ragú se sušenými meruňkami.

Související témata:

Načítám