Hlavní obsah

Dokonalé retro: Upečte si obrácený ananasový koláč

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Upečte si o víkendu dokonalý retro moučník: obrácený jogurtový koláč s ananasem a třešinkami. Samotná příprava vám nezabere ani 10 minut a odměnou vám bude nádherně vláčný zákusek!

Článek

Obrácený ananasový koláč je sice trošku retro, ale vláčné jogurtové těsto a šťavnatý ananas doplněný o aromatické třešinky prostě má něco do sebe! Moučník můžete upéct buď jako jeden velký koláč, více menších (stačí jen najít formičky, do kterých se na dno vejde kolečko ananasu), nebo jako já zkombinovat obojí.

Obrácený ananasový koláč

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 60 g másla, ½ hrnku hnědého cukru, 2 lžíce rumu, plechovku ananasových plátků (580 ml), koktejlové třešně. Na těsto: 125 g másla, 100 g hnědého cukru, 2 vejce, 250 g bílého jogurtu, 250 g hladké mouky, kávovou lžičku jedlé sody, ¼ lžičky soli, ½ hrnku mléka (125 ml), ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup: Ananas sceďte a sirup uchovejte. Máslo rozpusťte s cukrem a vmíchejte do něj rum. Směs nalejte na dno dortové formy s odnímatelným okrajem nebo do zhruba 12 formiček na velké muffiny či tartaletky, rozdělte na něj plátky ananasu a do mezer dejte koktejlové třešně. V plechovce bývá 10 plátků ananasu, takže buď můžete jako já 7 použít na dno koláče a 3 ještě na samostatné koláčky, nebo zbylé plátky rozkrojit a vyložit s nimi boky formy.

Změklé máslo na těsto pak ušlehejte s cukrem, vejci a jogurtem. Vmíchejte mouku, sodu, sůl, mléko a vanilku a v případě potřeby zřeďte trochou odloženého sirupu. Těstem překryjte ananas a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Koláč potřebuje 40–50 minut, menším koláčkům stačí 20 minut. Nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.

Jaký dezert je pro vás symbolem starých časů?

Načítám