Hlavní obsah

Marcipánový metro dezert

Hodnocení:
(50)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Nejapné vtípky o metru si protentokrát mimopražští odpustí, protože nejde jen o dopravní prostředek, ale i slavný retro zákusek, který ani dnes neztrácí na oblibě – Metro dezert. Pamatujete ten cukrový nášup?

Ingredience pro:
32 kusů
Těsto
  • 4 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 140 g hladké mouky
  • 60 ml mléka
  • 1/4 lžičky soli
Na krém
  • 50 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového cukru
Na dokončení
  • 400 g marcipánu
  • 100 g hořké čokolády
Na podsypání
  • cukr moučka
Článek

Postup

Krok 1: Troubu vyhřejte na 180 °C. Žloutky ušlehejte s oběma cukry ručním šlehačem doběla.

Foto: Eva Malúšová

Žloutky ušlehejte s oběma cukry do pěny

Krok 2: Vmíchejte mouku a mléko a opatrně zapracujte z bílků a soli vyšlehaný pevný sníh. Rozetřete v asi 2 cm vrstvě na pečicí papír a pečte zhruba 20 minut dozlatova. Nechte vychladnout a poté rozkrájejte na obdélníčky.

Foto: Eva Malúšová

Opatrně vmíchejte mouku, mléko a z bílků a soli ušlehaný tuhý sníh

Krok 3: Máslo na krém vyšlehejte s rumem a oběma cukry do pěny a v tenké vrstvě jím potírejte piškotové kvádříky. Boky, které se budou máčet v čokoládě, vynechte.

Foto: Eva Malúšová

Máslo ochuťte rumem a vanilkou a ušlehejte do pěny

Foto: Eva Malúšová

Nakrájený piškot potřete tenkou vrstvou krému

Krok 4: Marcipán podsypejte trochou moučkového cukru a po 2–3 částech vyválejte do tenka.

Foto: Eva Malúšová

Marcipán vyválejte na moučkovém cukru dotenka

Krok 5: Každý kousek piškotu do něj zabalte (boky opět vynechte), pořádně přitlačte a strany pak máčejte do rozpuštěné čokolády. Nechte zatuhnout na pečicím papíře a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

A každý kousek v něm obalte. Boky pak namočte do rozpuštěné čokolády a nechte oschnout na pečicím papíře

Tip: Do těsta přidejte kokos nebo ho před pomazáním pokapejte rumovým nálevem podobně jako u punčáku.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek