Hlavní obsah
3,4
(54)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Nejapné vtípky o metru si protentokrát mimopražští odpustí, protože nejde jen o dopravní prostředek, ale i slavný retro zákusek, který ani dnes neztrácí na oblibě – Metro dezert. Pamatujete ten cukrový nášup?

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
32 kusů
Těsto
  • 4 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • 140 g hladké mouky
  • 60 ml mléka
  • 1/4 lžičky soli
Na krém
  • 50 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g cukru moučka
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
Na dokončení
  • 400 g marcipánu
  • 100 g hořké čokolády
Na podsypání
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Troubu vyhřejte na 180 °C. Žloutky ušlehejte s oběma cukry ručním šlehačem doběla.

Foto: Eva Malúšová

Žloutky ušlehejte s oběma cukry do pěnyFoto: Eva Malúšová

02.

Vmíchejte mouku a mléko a opatrně zapracujte z bílků a soli vyšlehaný pevný sníh. Rozetřete v asi 2 cm vrstvě na pečicí papír a pečte zhruba 20 minut dozlatova. Nechte vychladnout a poté rozkrájejte na obdélníčky.

Foto: Eva Malúšová

Opatrně vmíchejte mouku, mléko a z bílků a soli ušlehaný tuhý sníhFoto: Eva Malúšová

03.

Máslo na krém vyšlehejte s rumem a oběma cukry do pěny a v tenké vrstvě jím potírejte piškotové kvádříky. Boky, které se budou máčet v čokoládě, vynechte.

Foto: Eva Malúšová

Máslo ochuťte rumem a vanilkou a ušlehejte do pěnyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nakrájený piškot potřete tenkou vrstvou krémuFoto: Eva Malúšová

04.

Marcipán podsypejte trochou moučkového cukru a po 2–3 částech vyválejte do tenka.

Foto: Eva Malúšová

Marcipán vyválejte na moučkovém cukru dotenkaFoto: Eva Malúšová

05.

Každý kousek piškotu do něj zabalte (boky opět vynechte), pořádně přitlačte a strany pak máčejte do rozpuštěné čokolády. Nechte zatuhnout na pečicím papíře a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

A každý kousek v něm obalte. Boky pak namočte do rozpuštěné čokolády a nechte oschnout na pečicím papířeFoto: Eva Malúšová

Tip: Do těsta přidejte kokos nebo ho před pomazáním pokapejte rumovým nálevem podobně jako u punčáku.

Související témata:

Načítám