Hlavní obsah

Dokonalý meruňkový koláč se smetanovým krémem. Neodoláte!

Foto: Eva Malúšová

Upečte si křehký mandlový koláč plný meruněk a smetanového krému

Přemýšleli jsme, jak by asi chutnalo léto koncentrované do jednoho kousku koláče. A výsledek? Křehké mandlové těsto, šťavnaté meruňky a jemný smetanový krém. Pojďte ho s námi ochutnat!

Článek

K létu neodmyslitelně patří ovocné koláče, a proto by se měl každý povinně alespoň jednou za srpen zastavit někde v přírodě nebo na zahrádce a kousek takového letního koláče si pěkně u kávy vychutnat. Svět to sice nespasí, ale určitě pak bude alespoň o kousek hezčí!

Mandlový koláč s meruňkami

Na formu o průměru 22 cm potřebujete: 150 g hladké mouky, 70 g mletých mandlí, 115 g másla, 3 lžíce cukru krupice (já dala třtinový), ¼ lžičky soli, 2 lžíce studené vody

Na náplň: 300 g 30% zakysané smetany (nebo crème fraîche či čerstvého sýra), 1 žloutek, 3 lžíce cukru krupice, lžičku kukuřičného škrobu, 500–700 g meruněk, hrst mandlových lupínků

Foto: Eva Malúšová

Na koláč nepotřebujete žádné složité ingredience

Postup: Mouku, mandle, cukr, sůl, vodu a na kousky pokrájené máslo rozmixujte na hladké těsto (kdyby se drolilo, přidejte ještě trošku vody), které rukama natlačte do koláčové formy. Dejte na 15 minut zamrazit a mezitím si připravte krém: smetanu prošlehejte se žloutkem, cukrem a škrobem (místo něj můžete přidat další 2–3 žloutky).

Foto: Eva Malúšová

Těsto za vás připraví mixér: máslo o pokojové teplotě pokrájejte na kousky a spolu s moukou, mletými mandlemi, polovinou cukru, špetkou soli a vodou vypracujte hladké těsto

Foto: Eva Malúšová

Těsto natlačte do koláčové formy a dejte na 15 minut zamrazit

Foto: Eva Malúšová

Mezitím prošlehejte smetanu s cukrem, škrobem a žloutkem

Ztuhlé těsto několikrát propíchejte vidličkou, dno zakryjte pečicím papírem a zatižte luštěninami. Pečte 15 minut při 190 °C, pak z korpusu odstraňte luštěniny a papír, dno obložte vyjádřenými meruňkami a zalejte krémem. Posypejte mandlovými lupínky a pečte (raději na plechu než na mřížce, kdyby náplň přetekla) ještě asi 50 minut při 180 °C. Nechte vychladnout (ano, chce to pevnou vůli!) a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Těsto několikrát propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem, zatižte fazolemi a dejte na 15 minut péct

Foto: Eva Malúšová

Předpečený korpus obložte meruňkami, zalejte krémem a posypejte mandlovými lupínky

Tip: Pro luxusnější variantu koláče vyměňte mandle v těstě i na povrchu za pistácie.

Foto: Eva Malúšová

Takhle podle nás voní léto...

Jaký je váš nejoblíbenější letní koláč? Drobenková klasika, ovocný nepečený, či snad cheesecake?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama