Hlavní obsah

Doktorské seriály: Jak velké nesmysly v nich jsou?

Foto: Isifa

Dr. House je hrubý na pacienty, lže jim, kašle na příkazy ředitelky nemocnice a neváhá zfalšovat její podpis. Ať si tohle zkusí skutečný lékař!Foto: Isifa

Reklama

Také milujete záhadné případy geniálního hulváta dr. House? Ve skutečnosti by nejspíš rychle přišel o licenci a nemocnice by zkrachovala. V čem se seriálová medicína nejvíc liší od té skutečné?

Článek

Seriály z lékařského prostředí táhnou. Není divu – co díl, to lidské drama, boj o život a dojemné finále. A Gregory House má ještě něco navíc: kouzlo rebela, který kašle na autority i na předpisy, kdekoho uráží a jeho pracovním nástrojem je jasnozřivá intuice. Jak by ale tenhle samorost dopadl ve skutečnosti?

Arogance by neprošla

„Lékařské profesní organizace po celém světě včetně České lékařské komory mají své etické komise, které řeší stížnosti pacientů na jednání lékařů. Doktor House by se takové komisi postaral o jednací program na mnoho měsíců a jeho licence k výkonu lékařské praxe by byla přinejmenším ohrožena. Některé jeho postupy hraničí až s pokusy na lidech s velmi nejistým výsledkem,“ píše MUDr. Petr Mikulecký v předmluvě k českému vydání knihy Dr. House od novináře Andrewa Holtze.

Foto: Thinkstock

Za určením diagnózy ve skutečnosti stojí spíš únavná a pečlivá práce lékaře než bleskové osvíceníFoto: Thinkstock

Dejte sem moji dávku!

Vicodin, lék proti bolesti, který si House sype do úst po hrstech, obsahuje opioid kodein v kombinaci s paracetamolem. „Účinek kodeinu je podobný morfinu, závislost vzniká poměrně rychle a v takových dávkách by jistě vedl k otupělosti, nesoustředěnosti, výkyvům nálad a brzy i k porušení osobnosti a k závažným profesním pochybením,“ komentuje dále doktor Mikulecký. A dodává: „Soudný nadřízený se závislého lékaře pokusí dostat na léčení a v případě neúspěchu se ho při první příležitosti zbaví.“

Nemožné hned, zázraky na počkání

Lékařům v seriálu mohou ti opravdoví jen závidět. Objednají si laboratorní test a v dalším záběru si už prohlížejí jeho výsledky. Ve skutečnosti to může trvat celé dny, u některých speciálních testů třeba i měsíc. Dobře jsou na tom i pacienti: jsou jim k dispozici veškeré diagnostické i léčebné metody, včetně těch nejdražších, a nikdo nezpochybňuje jejich potřebnost. Jsou-li dostupné ze zdravotního pojištění, nikdo neřeší.

Nemocnice, která by hospodařila tímhle způsobem, by se v reálné ekonomice nemohla udržet – u nás ani v Americe.

Foto: Thinkstock

Dnešní medicína je týmová práce. Bez kolegů – specialistů a zdravotnického personálu se neobejde ani ten nejschopnější lékařFoto: Thinkstock

Český dr. House: existuje?

„Specializace ,diagnostika všech oborů´ u nás zatím zavedena není. Nejblíže k tomuto oboru má interní lékařství. Střízlivě nahlíženo: kontroverzního dr. House lze vnímat jako velmi zdařilou podobu pohádkového dědečka,“ míní MUDr. Marta Šimůnková. Takřka detektivní pátrání, srovnatelné s případy ze seriálové nemocnice, u nás zažívají lékaři z center zaměřených na vzácné choroby. Rozhodně by jim ale neprošlo to, co si dovolí slavný hrubián.

Neviditelné sestry

Jako správný génius nepotřebuje dr. House nikoho, ani zdravotnický personál. Pokud se v seriálu vyskytne, slouží jako cíl vtipů, v lepším případě něco přinese nebo uklidí. „Ve skutečnosti je zkušená sestra na oddělení nenahraditelná. Zvlášť v Americe, kde je kompetence sester na úplně jiné úrovni než u nás a mají tam i mnohem vyšší prestiž,“ myslí si zdravotní sestra a pedagožka Mgr. Iva Žůrková.

Sestry představují důležitý kontrolní prvek, můžou odhalit nesprávnou volbu nebo kombinaci léků a s pacienty stráví nesrovnatelně víc času než lékař. Není divu, že mezi zdravotními sestrami není dr. House příliš populární!

Tak co, chtěli byste se modrookému sprosťákovi Gregovi dostat do spárů... éé, vlastně do péče?

Reklama

Související témata:

Načítám