Hlavní obsah

Domácí diagnostika nemocí z úst: Co dokážete vyčíst z vašich rtů a jazyka?

Foto: Profimedia

Ústa, jazyk, chrup. To jsou místa, která byste měli relativně pravidelně sledovat. Díky tomu můžete odhalit nemoci, které vás zrovna trápí, nebo trápit teprve začnouFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít jistotu, že jste zdraví? Otevírejte si pusu a vyplazujte jazyk – na sebe před zrcadlem. V ústech a jejich okolí totiž najdete spoustu ukazatelů, které by vás měly varovat.

Článek

Věděli jste třeba, že opar je voláním po posílení imunity nebo že krvácející dásně vás mají upozornit na hrozbu poruch trávení? A nejen to. V ústech najdete mnohem více signálů, které se vám jednoduše vyplatí znát.

Hlavně pravidelně!

Hleďte si do úst! A to klidně každé ráno po čištění zubů. „Zkoumají se ústa zavřená, zda se na nich nevyskytují trhlinky, puchýřky nebo jiné změny a pak samotná dutina ústní, kde hodnotíme stav dásní, zubů, jazyka, ale i třeba dech,“ radí MUDr. Kamil Kuchler.

Rty mluví za imunitu

Vleklé praskliny rtů, otok, vracející se opary. Všechny tyto ukazatele se vás snaží upozornit na onemocnění související převážně s kondicí imunitního systému. Ve většině případů hlásají jeho oslabení a tedy riziko, že vás mohou napadnout různé viry a bakterie. Zvýšené pozornosti dbejte při neustupujícím výrazném otoku rtů. Často se objevuje zejména na tom spodním, kde může vznikat karcinom.

Krvácejí vám dásně? Chraňte slinivku

Slinivka funguje v těle jako výrobna enzymů, které potřebujete k trávení, a pak tvoří důležité buňky podstatné pro další tvorbu inzulinu a glukagonu.

Jak s ní souvisejí krvácející dásně? Krev, která se z dásní spouští i v průběhu dne mimo čištění (takže můžete s velkou pravděpodobností vyloučit zánět), může znamenat infekci v dutině ústní. Zrádné bakterie se mohou vlivem polykání slin posunout do trávicího traktu, kde se namnoží v enzymech a pak zpomalují a omezují funkci slinivky, což má neblahý vliv na trávicí procesy.

Foto: Profimedia

Ano, i ze stavu vašich zubů můžete ledascos zjistitFoto: Profimedia

Zase afty? A máte v pořádku trávení?

Cítíte-li afty uvnitř dutiny ústní, máte pravděpodobně jen nedostatek vitaminu C a B, moc stresu, či bojujete s hormonálními výkyvy. Ty přechodné mizí za asi 10 dní a to po zvýšení dezinfekce dutiny ústní a přísunu vitaminů C a B.

Vleklé problémy s afty ale dávají lékaři do souvislosti s trávicími problémy, zánětem žaludku nebo nesnášenlivostí lepku. „V tomto případě by vás měl jednoznačně vyšetřit lékař a udělat vám patřičné krevní testy a v případě potvrzení navrhnout patřičná dietní opatření,” říká PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. odborný garant projektu Vím, co jím a piju.

Váš jazyk, vaše zrcadlo

Nejvíce nemocí lze vyčíst z barvy jednotlivých částí jazyka. Praktikují to tak tisíce let třeba čínští lidoví lékaři. Ti věří, že každá jeho část je spojena s určitým orgánem v těle.

Foto: Profimedia

Chraňte se! Nikdy nepijte s cizího hrnečku!Foto: Profimedia

Varovné kontrolky by vám měly rozblikat červené okraje, které značí potíže se žlučníkem, namodralý střed, který může nasměrovat k srdečně cévním problémům či nažloutlý až hnědý povlak, skrz který vydávají SOS signály játra nebo žlučník.

Více jsme se jazyku věnovali v článku Diagnostika nemocí z jazyka: Díky nám ji zvládnete sami doma!. Určitě doporučujeme přečíst.

Zápach z úst? Problém s trávením či játry

Pokud váš dech zrovna nevoní ani přes poctivé dodržování pitného režimu, dostatečnou ústní hygienu nebo dobrou kondici zubů a dásní, můžete mít problémy s vylučováním malého množství trávicích enzymů. V tomto případě by vám měl lékař doporučit tablety na podporu jejich sekrece z pankreatu.

Rozhodně neotálejte s návštěvou lékaře, je-li dech cítit nezvykle – jakoby kovově. „Pokud je cítit po acetonu, může se jednat o cukrovku, amoniakový zápach zase poukazuje na těžké onemocnění ledvin zvané uremie,“ upozorňuje lékař Kamil Kuchler.

Začněte s námi od zítra?

Reklama

Načítám