Hlavní obsah

Domácí jogurty, pomazánky nebo chléb: Kdy vám mohou ublížit?

Foto: thinkstock

U domácí přípravy jídel máte lepší přehled, z čeho se nakonec výsledek vlastně skládáFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrábíte si domácí jogurty, připravujete pomazánky z luštěnin nebo si chcete udělat ovocné sirupy? Máme pro vás rady, na co si dát při domácím vaření pozor, aby zdravé zůstalo zdravé…

Článek

„Samopěstitelů i těch, co jedí produkty z vlastní výroby, stále přibývá,“ říká expertka na výživu Mgr. Margit Slimáková, Ph.D. A tento trend považuje za více než užitečný. Jedině tak přesně víte, co jíte. Na co si ale dát při vaření pozor? Ptali jsme se za vás…

Největší komplikace mohou nastat při nedodržení hygieny. „Zvláště pak u výroby produktů, které neprocházejí dostatečně vysokou teplotou, jež zničí případné bakterie zavedené do produktu,“ varuje nutriční poradkyně Nikola Hanyšová. Proto pro vás sestavila pár pravidel pro domácí výrobu:

Pro všechny platí

„Před jakýmkoli vařením, zavařováním, pečením..., začněte u osobní hygieny: na rukou máte velké množství bakterií, které vydrží i opláchnutí mýdlem, proto je dobré použít dezinfekci rukou, kartáček na nehty a celé ruce očistit. Řada lidí má špatný návyk dotýkat se během vaření tváří, vlasů, olizovat pracovní náčiní, zkuste se jim vyhnout. Zdrojem kontaminace mohou být i hodinky, prstýnky, je lepší je sundat.“

Foto: thinkstock

Pečlivě dodržujte hygienuFoto: thinkstock

Vaření jogurtů

K výrobě domácího jogurtu se doporučují mléka čerstvá a kvalitní jogurty. „Mléko je vhodné nechat přejít varem, aby došlo ke zničení nežádoucích bakterií a měli jste jistotu, že máte mléko zcela v pořádku," říká Nikola Hanyšová. Poté nechte mléko zchladit na teplotu zhruba 40–45 stupňů (použijte teploměr, ne prst – došlo by ke kontaminaci). Pak přidejte dvě lžíce jogurtu, čímž naočkujete bakteriemi celou směs. Po minutě již máte kompletně připravenou směs a můžete ji nalévat do připravených skleniček. Skleničky uzavřete víčky, dejte do zapnutého předehřátého jogurtovače, a už jenom čekejte několik hodin, kdy jogurt zraje.

Naše tipy:

  • Bílý jogurt otevírejte bezprostředně před použitím, nesmí být předem otevřený volně v lednici. Nežádoucí bakterie či kvasinky mohou totiž zcela rozhodit mikroflóru, ale například plísně nemusí být vidět a jejich toxiny mohou způsobit potíže.
  • Dohromady s mlékem ale nezahřívejte posléze přidaný jogurt, mohlo by se stát, že byste tak zničili jogurtové bakterie, o které vám jde.

Vaření paštik a pomazánek

Pokud do pomazánek přidáváte luštěniny, je dobré je předtím nechat namáčet ve vodě až několik hodin. „Snížíte množství oligosacharidů, které mohou způsobovat bolesti břicha, nadýmání," radí Nikola Hanyšová. Používáte-li maso či ryby, hlídejte datum spotřeby. Dobré je také předcházet takzvané křížové kontaminaci, což je přenos bakterií například z čerstvého masa na zeleninu. Často se tak děje v lednici, nebo při nákupu, kdy kape šťáva z masa na ovoce a zeleninu. Pozor dejte také na pohyb domácích mazlíčků v průběhu přípravy pokrmu. Přece jen mají na sobě i v sobě nežádoucí organismy nevhodné do lidských potravin.

Foto: thinkstock

Pomazánky a domácí paštiky konzumujte v krátké době, v případě skladování se na nich utvoří plísně dříve než na kupovaných, neboť nebudou obsahovat konzervantyFoto: thinkstock

Vaření marmelád a sirupů

Ovoce a zeleninu čistěte a oplachujte až těsně před dalším zpracováním, aby byly zachovány všechny vitaminy, které od nich očekáváte. Mnoho lidí ji omývá, očistí již při nákupu, poté uloží do lednice a až po delší době použije ke konzumaci nebo další úpravě. Voda ale podporuje růst bakterií, plísní, a urychluje tak proces hniloby.

Pečení kváskového chleba

U kvásku je potřeba hlídat jeho kvalitu, pokud jej necháte příliš dlouho ve větším množství vody, mohou vznikat plísně a množit se nežádoucí bakterie. Je proto vhodnější jej udržovat s menším množstvím vody a doplnit vodu až těsně před použitím...

Všechny domácí výrobky

Dodržovat byste měli vždy adekvátní teplotu jak pro správnou úpravu potravin, tak dále i při skladování. Ukládat je můžete například do vakuovacích nádob. Mnoho potravin je ale vhodné zkonzumovat co nejdříve po vyrobení.

Tak ať vám chutná!

Související témata:

Načítám