Hlavní obsah

Domácí účinná zbraň proti kašli: Vyrobte si svůj tymiánový sirup

Video: Jan Čapek

 

Reklama

Virózky a bacily stále útočí! Buďte připraveni, až vás přepadne nastuzení s kašlem, a uvařte si vlastní sirup. Ingredience jsou lehce dostupné, výroba blesková a výsledek vás mile překvapí.

Článek

Březen a duben jsou spojovány s rozpukem přírody, ale také s věčně rudým nosem a zahleněním. V lékárně můžete nechat několik stovek za různé přípravky proti kašli, ale proč někdy nesáhnout po osvědčených receptech babiček a nenechat to jen na bylinkách?

Místo různých kapiček si v lékárně kupte slézový květ (sáček stojí zhruba 30 korun) a stavte se v potravinách pro sušený tymián. Můžete zvolit i čerstvý (jedna hrst odpovídá dvěma lžícím sušeného), ale přijde vás to mnohem dráž – a efekt je přitom stejný. Kdybyste chtěli snížit množství cukru na polovinu a nahradit ho medem, nic vám v tom nebrání. Jen pamatujte, že med by se neměl zahřívat na více než 40 stupňů. Přidejte ho proto až nakonec a dobře rozmíchejte.

Základem sirupu je tymián a jeho schopnost porazit produktivní záchvatovitý kašel a usnadňovat vykašlávání. Když se ještě přidají květy slézu s účinkem na suchý dráždivý kašel, máte v ruce zbraň proti jakémukoli jarnímu nastuzení. Jemná chuť a vůně jsou pak příjemným bonusem. Pusťte se do vaření – postup krok po kroku najdete ve videu.

Vyrábíte si domácí léčivé přípravky?

Reklama

Související témata:

Načítám