Hlavní obsah

Květy černého bezu jsou poklad: Uvařte si sirup

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Když si pospíšíte, ještě si můžete uchovat vůni, chuť a sílu začátku léta na později. Sirup z květů černého bezu je typickým zástupcem bylinkových léčiv, která si naši předci nemohli vynachválit.

Článek

Venku je sluníčko a teplo. Kdo by myslel na zimu? Ovšem až budete v lednu zápasit s respiračními chorobami, pomůže právě několik lžiček sirupu z květů černého bezu, který jste v červnu uložili do spíže. Kromě kašle umí bezinková šťáva pomoct i s horečkou (ochlazuje organismus), a když se přidají zažívací potíže, pomůže na křeče trávicího ústrojí. V létě se sirup doporučuje pít ve formě limonády, ale pamatujte, že má léčivý základ, tak to nepřehánějte a dávejte si v konzumaci alespoň dvoutýdenní přestávky.

Existuje nespočet „zaručených“ receptů na tu nejlepší bezovku pod sluncem. Daly by se rozdělit zhruba na dvě skupiny. První okruh inspirovaný starými herbáři razí heslo: všechno povařit! Druhý, moderní přístup, je naopak proti vaření, aby se nezničily léčivé látky a enzymy. Kde je pravda?

Pokud se rozhodnete nechat suroviny přejít varem, možná se sníží léčebná síla sirupu, ale zase budete mít větší jistotu, že po vypití limonády nedojde k alergické reakci na pyl, který se vyskytuje na květech bezu. V dnešní době, kdy je každé třetí dítě alergik, to může být dost aktuální téma. Razíte-li však zdravý životní styl a upřednostňujete vše čerstvé, živé, pak riskněte nevařenou formu. V každém případě však květy před použitím důkladně opláchněte, abyste je zbavili pylů i nečistot.

Nezbytné propriety

Foto: Tomáš Rubín

Květy černého bezu sbírejte nejlépe za slunečného dne Foto: Tomáš Rubín

Na košík asi 30 květenství bezu budete potřebovat zhruba dvě kila cukru. Je to ovšem jen orientační, protože závisí na tom, jak hustý sirup hodláte vyrobit. Dále si připravte jednu lžíci kyseliny citronové, tři citrony v bio kvalitě, protože je budete namáčet i s kůrou. Cedník a naběračku jistě máte po ruce.

Foto: Tomáš Rubín

Květy by měly být plně rozvité. Uzavřené kuličky (vpravo) by ještě měly zůstat na větvi. Žluté nebo nahnědlé kvítky jsou už za zenitem čili signálem, že je na sběr pozděFoto: Tomáš Rubín

Pokud byste chtěli trošku experimentovat, zkuste místo citronů použít pomeranče a přidat tři čtyři snítky meduňky. Barva i chuť sirupu bude výraznější, a výsledek tak obohatíte o další rozměr.

S květy šup do vody

Foto: Tomáš Rubín

Pomeranče by také měly být bez chemického ošetření, abyste sirup „neobohatili“ nějakými pesticidyFoto: Tomáš Rubín

Jak již bylo zmíněno, nasbírané květy omyjte a zbavte různých broučků. Velkou mísu naplňte vodou (zhruba dva litry), květy do ní ponořte a přidejte nakrájené citrony, případně pomeranče. Voda by měla být demineralizovaná, raději ji proto převařte a nechte vychladnout. Chcete-li, přidejte snítky meduňky, které nemusíte krájet. Mísu uložte do chladu minimálně přes noc, ale když si tam pobude jeden či dva dny, nic se nestane. Výluh bude aspoň silnější.

A jde se vařit, nebo rozpouštět

Foto: Tomáš Rubín

Moučkový cukr se rozpustí poněkud rychleji než krupice, ale stejně to chce čas Foto: Tomáš Rubín

Ve velkém hrnci rozpusťte cukr v menším množství vody. Zahřívejte a míchejte, chvíli to potrvá.

Foto: Tomáš Rubín

Plátýnko není bezpodmínečně nutné, ale na cezení se hodí Foto: Tomáš Rubín

Finální plnění 

Odmočené květy a citrony sceďte nejlépe přes plátýnko, abyste získali skutečně čirou tekutinu. Tu přidejte k cukrovému sirupu do hrnce a minutu dvě povařte. Případně nechte cukrový sirup vychladnout a bezový výluh přilejte až poté. Ať zvolíte variantu vařenou, nebo nevařenou, vždy přidejte kyselinu citronovou kvůli lepší konzervaci.

Foto: Tomáš Rubín

Na čistotě láhví záleží, jak dlouho sirup vydrží Foto: Tomáš Rubín

Pokud máte v plánu sirup spotřebovat do týdne či dvou, pak jej nalejte jen tak do láhve, kterou předem důkladně vymyjte. V případě, že děláte sirupu více, nebo ho chcete uchovat až do zimy, pak doporučujeme postup podobný jako u marmelád. Vymyté sklenice dejte i s víčky na pět minut do trouby rozehřáté na 110 °C. Opatrně jednu za druhou vyndávejte, plňte a okamžitě zavírejte. Těsně před uzavřením můžete ještě sirup zakápnout alkoholem, i to jej sterilizuje.

Máte na výběr ještě klasické zavařování jako v případě kompotů. To znamená, že zavřené skleničky ponecháte v troubě 20 minut (při teplotě 120 °C), a to ponořené do půlky ve vodě. Je na vás, kterou metodu zvolíte. Obě jsme testovali a úspěšně! Inspiraci na další druhy sirupů najdete v článku Uchovejte si kus léta ve sklenici! , nebo si rovnou Pořiďte bylinkovou zahrádku snadno a rychle.

Teď už nezbývá než si popřát: na zdraví!

Reklama

Související témata:

Načítám