Hlavní obsah

Kašel nebo bolest v krku? Takhle jednoduše si vyrobíte jitrocelový sirup!

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od řeky se valí mlha a i když odpolední slunce ještě umí hřát, rána už jsou pořádně chladná. Jasné znaky toho, že přichází podzim... a s ním i podzimní nachlazení, kašel a rýmy. Jak s nepříjemnými příznaky zatočit? Zkuste jitrocel! Poradíme vám, jak si z něho vyrobit léčivý sirup.

Článek

Nenápadná rostlina, kterou najdete skoro na každé cestě či louce, může být při podzimních nachlazeních opravdu dobrým pomocníkem. „Jitrocel širokolistý byl za poslední roky nejen moderními herbalisty zapomenut a vstoupil do povědomí jako obyčejný plevel. Šlapeme po něm cestou do zeleninové zahrádky a neuvědomujeme si, že může být daleko výživnější než samotná zelenina, o kterou jdeme pečovat," konstatuje herbalistka Kateřina Palečková z Katerina's Natural Way.

Kombinace, která pomáhá

Ano. Jitrocel obsahuje spoustu účinných látek, které se navzájem doplňují a působí společně: glykosidy, slizy, třísloviny a vitaminy, především vitamin C. „Jitrocel se na prvním místě užívá při všech onemocněních dýchacích orgánů, má pročišťující účinky a celkově organismus posiluje," popisuje účinky nenápadné rostliny Michaela Maťhová, která se specializuje na pěstování, sběr a využití bylinek.

V září ještě můžete nasbírat zásoby

Jitrocel si můžete nasbírat a nasušit , trhat ho lze zpravidla do konce září. Při nachlazení ho pak můžete popíjet v podobě čaje, nebo jej zkusit užívat v podobě sirupu. Jitrocelový sirup je totiž výborná přírodní medicína při nachlazení a bolestech v krku. Usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Můžete si jej sice koupit v lékárně, ale jednoduše si ho můžete vyrobit i doma. Zakonzervovaný medem či cukrem skvěle chutná a mají ho rády i děti. Jak jej vyrobit? Možností je několik:

Foto: Jocortphotography, Shutterstock.com

Nepodceňujte sílu jitroceleFoto: Jocortphotography, Shutterstock.com

Varianty s vařením i za studena

Lístky jitrocele kopinatého natrhejte na menší kousky a navrstvěte je do šroubovací sklenice, kterou předem důkladně vymyjte vroucí vodou. Vždy centimetrovou vrstvu stlačeného jitrocele zasypte třtinovým cukrem nebo ji prolijte medem. Takto pokračujte až do naplnění sklenice. Tu pak pevně uzavřete a dejte ji na 10 dní na teplé místo. Po 10 dnech slijte tmavou tekutinu do menší lahvičky, listy vymačkejte a vyhoďte. Nádobu se sirupem dobře uzavřete a uchovávejte v lednici.

Sirup si můžete také uvařit. Čtyři větší hrsti čerstvých jitrocelových listů omyjte, pokrájejte na malé kousky, vložte do hrnce a zalijte decilitrem vody a 250 g medu. Směs vařte na mírném plameni, dokud se nevytvoří hustý sirup. Ten ještě za tepla sceďte do sklenice. Tu opět dobře uzavřete a dejte do lednice.

Pomůže i citron

Dalším osvědčeným receptem je kombinace jitrocele s citronem. 1 kg pokrájených jitrocelových listů přelijte dvěma litry vody a vařte asi 15 minut. Nechte přes noc vyluhovat, sceďte a do tekutiny přidejte kolečka ze dvou oloupaných citronů bez pecek a 2 kg třtinového cukru. Vařte přibližně hodinu za občasného míchání a ještě teplou směs nalijte do sklenic, které uzavřete víčkem a obraťte je až do vychladnutí.

Jitrocel je opravdu snadno dostupná bylinka a vyrobíte-li si domácí jitrocelový sirup, budete mít jistotu, že v něm nebudou žádná barviva, chemické přísady, konzervační látky ani aromata. Až vás bude v zimě škrábat v krku, budete jistě rádi, že jste si udělali zásobu výborné přírodní medicíny. Kombinovat ji můžete s dalšími triky a chřipka a nachlazení nebudou mít šanci.

Zkusíte si jitrocelový sirup sami vyrobit?

Načítám