Hlavní obsah

Domy ve svahu, které stojí na pilotech? I tak mohou vypadat dřevostavby!

Foto: Lukáš Žetel

Dřevostavbu v Černovízu kromě jiného charakterizuje půdorys ve tvaru klínuFoto: Lukáš Žetel

Reklama

Pro někoho může svažitý terén představovat překážku, pro jiného zase výhru. Jedno je ale jisté - rodinné domy ve svahu mají své nezaměnitelné kouzlo.

Článek

Snad každý člověk sní svůj sen o bydlení. A komu nevyhovuje typové řešení, dá se dohromady s odborníky, kteří pro něj vymyslí dům šitý na míru.

To je také případ našich ukázkových dřevostaveb. Kromě toho, že přinášejí radost svým majitelům, stávají se inspirací pro ostatní. Společně s dalšími stavbami si je můžete prohlédnout na letošním Salonu dřevostaveb.

1. Elegance v Černovízu

Hodně soukromí a světla, výhledy na okolní krajinu a nízké provozní náklady – to byly hlavní úkoly pro dřevostavbu, která se nachází na pozemku mírně se svažujícím k jihu v údolí řeky Tiché Orlice. A aby se zde žilo čtyřčlenné rodině opravdu pohodlně, zvolilo se přízemní bezbariérové provedení.

Dům stojí na zděných sloupcích kvůli bezpečnému oddělení od zemní vlhkosti. Fasáda je obložená cedrovým dřevem, střecha v provedení z kaučukové EPDM fólie, přitížená kačírkem. Autorem návrhu je MgA. Patrik Zamazal z Molo architekti.

Díky svému tvaru a rozlehlosti balancuje dům na hranici mezi nízkoenergetickým a pasivním standardem. Jeho součástí je rovněž kryté parkovací stání, na které navazuje dílna se skladem. K provoznímu komfortu přispívá i tepelné čerpadlo, teplo se distribuuje teplovzdušným systémem s rekuperací.

Foto: Lukáš Žetel

Krytá trojúhelníková terasa nabízí dostatek soukromí, komunikace se nachází na druhé straně stavbyFoto: Lukáš Žetel

Foto: Lukáš Žetel

Z hlavní obytné místnosti se vychází na krytou terasu, rovněž se odsud nabízí krásné výhledy na zahradu a okolní krajinuFoto: Lukáš Žetel

2. Dům u modrého křížku

Přízemní dřevostavba stojící na mírně zvlněném pozemku na okraji obce Únětice je netradiční z více důvodů, ať už jde o ne zcela pravidelný půdorys nebo fakt, že hlavní (vytápěná) část je postavená na malých vrtaných betonových pilotech.

Zaujmou i použité materiály a technologie, například ze strany interiéru je instalační mezera vyplněná konopnou izolací, v interiéru se také hojně užily hliněné omítky. Konstrukci vytápěné části tvoří fošinkový skelet opláštěný OSB deskami. „Vnější povrch difúzně otevřené skladby je z dřevovláknitých desek se silikátovou omítkou,“ vysvětluje autor návrhu, architekt Aleš Brotánek z ABateliéru.

Dům slouží čtyřčlenné rodině se dvěma dětmi (manželé se na stavbě rovněž značnou měrou podíleli). Do budoucna je však možné, že se jeden pokoj, pracovna a místo pro hosty v jednom, promění v zázemí pro prarodiče.

Aby stavba co nejlépe splynula se svým okolím, tomu napomáhá i jemný oblouk zelené střechy domů, která plynule navazuje na předcházející terén.

Foto: Aleš Brotánek

Terasa v podobě mola jako jeden z příkladů souhry investorů a architektů – stejná myšlenka napadla obě strany v jednu dobuFoto: Aleš Brotánek

Foto: Aleš Brotánek

Zastavěná plocha domu je 160 m^2, užitná 137,5 m^2 . Nejvíce místa zabírá hlavní obytný prostor s jídelnou a kuchyníFoto: Aleš Brotánek

3. Dva v jednom

Jednoduše krásná nízkoenergetická dřevostavba – tak by se dal stručně charakterizovat dům ve Cvikově, který doslova „myslí do budoucna“. Skládá se ze dvou objektů spojených takzvaným krčkem. Větší stavba je dispozičně určená celkem pro pět osob.

A ta menší? „Obsahuje apartmán standardu 2+kk, který bude sloužit pro krátkodobé ubytování, posléze může být využit jako bydlení pro prarodiče,“ uvádí autor dřevostavby, Ing. arch. Martin Hilpert z Architektonického ateliéru Hilpert.

Nosná konstrukce domu se řešila systémem two by four (základem jsou dřevěné sloupky), přízemí se částečně zapustilo do svahu a kvůli přístřešku pro parkování se použila betonová opěrná zeď. Střešní krytina z plechu je v barvě matný antracit, stejně jako ostatní kovové prvky v exteriéru (kromě schodiště).

Zatímco dům už stojí, zahradní práce teprve přijdou na řadu. V dolní části se uvažuje o živém habrovém plotu, okrasných dřevinách a rostlinách, v horní by měla zahrada doznat takových úprav, aby výsledek odpovídal anglickému stylu. Nebude chybět ani trávník a rovněž se řeší ovocné stromy.

Foto: Martin Hilpert

Dům v Cvikově má zastavěnou plochu 153 m^2, užitnou 157,6 m^2Foto: Martin Hilpert

Foto: Martin Hilpert

Kryté venkovní posezení plynule přechází v terasuFoto: Martin Hilpert

A co nesmí chybět na vaší zahradě?

Reklama

Načítám