Článek
Postup
Krok 1: Všechny ingredience na těsto (tedy máslo, cukr, vejce, kakao, mouku a špetku soli) rychle zpracujte na hladké těsto (výborně to jde v kuchyňském robotu), zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočinout v chladničce.
Krok 2: Mezitím si připravte krém: cukr nechte bez míchání rozpustit na karamel (jestli vám to nedá, občas rendlíkem zatřeste), stáhněte z ohně a přidejte máslo a smetanu na vaření. Směs bude prskat, tak mějte po ruce kuchyňské chňapky. Nelekejte se, když části karamelu ztuhnou – směs vraťte na mírný plamen a nechte vše rozpustit na hladkou tekutinu. Nechte trochu prochladnout.
Krok 3: Plátky želatiny namočte do trošky vody a nechte 10 minut nabobtnat.
Krok 4: Mléko přiveďte k varu se špetkou soli, želatinu zahřejte do rozpuštění a vmíchejte do ní asi naběračku slaného mléka.
Krok 5: Žloutky ušlehejte ručním mixérem doběla a za stálého míchání přidejte vanilku, vroucí mléko, karamel a rozpuštěnou želatinu. Krém nechte v lednici vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 6: Troubu předehřejte na 200 stupňů. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na velikost formy (počítejte i s okraji) a vyložte s ním formu s odnímatelným okrajem. Na dno dejte kolečko z pečicího papíru a korpus naplňte suchými fazolemi na pečení.
Krok 7: Pečte 10 až 15 minut (korpus si trochu sedne a zpevní) a nechte ve formě vychladnout.
Krok 8: Do prochladlého karamelového krému vmíchejte ušlehanou smetanu a naplňte s ním vychladlý korpus. Nechte alespoň 2 hodiny zatuhnout v lednici.
Krok 9: Poté posypte ořechy v karamelu, které připravíte následovně: cukr nechte bez míchání v rendlíku opět rozpustit na karamel (kdo chce slanou variantu karamelu, přidá i malou lžičku soli), vmíchejte do něj ořechy a dřevěnou vařečkou míchejte, aby se v něm všechny obalily.
Krok 10: Přendejte na pečicí papír a nechte vychladnout. Nožem nasekejte na menší kusy a posypejte s nimi povrch dortu.