Hlavní obsah

Dovolená plná hádek? Tohle jsou rady, jak tomu předejít

Foto: Elitprod, Shutterstock.com

Foto: Elitprod, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se vánoční svátky a také jarní prázdniny jsou skoro za rohem. Možná vás čeká vytoužená rodinná dovolená (a tam, kam se chystáte, budete moci i vycestovat). Jenže to, o čem sníte – odpočinek a romantika, se může snadno změnit v peklo. Divoké hádky na dovolených nejsou výjimkou. Jak jim předejít?

Článek

Kdo ví, jestli nebude další lockdown, ale i kdyby byl, jednou musí skončit. A vy vyrazíte na dovolenou. Pracovní povinnosti hodíte za hlavu, vypnete notebooky, nebudete zvedat pracovní telefony, změníte prostředí. Pojedete si s partnerem a dětmi někam odpočinout a dobít baterky.

Jenže romantické představy se leckdy rozplynou už po hodině strávené v autě. Nebo po prvním dnu dovolené. A místo toho začne hádka střídat uražené ticho, oba jste podráždění, nevrlí a lezete si na nervy.

Proč se na dovolené hádáte?

Za většinu dovolenkových hádek může špatná komunikace a také jakýsi šok z toho, že jste najednou 24 hodin denně spolu, což je věc, na kterou není většina lidí zvyklá. Najednou můžete mít pocit, že jste jako ve vězení, že se nemůžete svobodně nadechnout a nemáte ani vteřinu sami pro sebe. Zjednodušeně řečeno – neumíte spolu mluvit a vlastně spolu neumíte ani být.

Neznamená to, že byste se měli rozejít, většinou stačí dodržet pár opatření a opravdu zažijete snovou dovolenou. Jdeme na věc.

1. Kam? Udělejte kompromis

Pokud oba milujete válení na pláži nebo jste vášniví lyžaři, máte to snazší. Jestli se ale vaše představy o dokonalé dovolené rozcházejí, musíte se snažit najít společný kompromis. Zkombinovat to, co baví vás s tím, co baví partnera. On je vášnivý lyžař, vy si spíš lebedíte ve wellness? Tak proč nejet na hory do hotelu, kde mají sauny, vířivky a podobně?

Základem je ale komunikace. O tom, jak si dovolenou představujete, spolu podrobně diskutujte, dokud na nějaký kompromis nepřijdete.

2. Spočítejte si peníze

Loňský pandemický rok byl pro řadu lidí finančně náročný a další výdaje za rodinnou dovolenou mohou problémy jen prohloubit. Poctivě zvažte, zda na dovolenou vůbec máte, případně jak velkou částku můžete obětovat.

Vyčerpat se finančně jen kvůli jednomu týdnu volna je z dlouhodobého hlediska chyba. Už na dovolené budete ve skrytu duše myslet na to, jak dlouho a těžce se z toho budete vzpamatovávat, a každá utracená koruna bude takové malé bodnutí do hrudi. Návrat do reality a složenky, které na vás budou doma čekat, vše jen zhorší. A co si budeme nalhávat, hádky o finance patří ve vztazích k těm nejčastějším.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Dovolená není zadarmo a zruinovat se kvůli ní nemá cenuFoto: stockfour, Shutterstock.com

3. Plánujte s rozumem

Jezdíte rádi někam jen tak na blind? Může to být dobrodružství, ale je to také zdroj stresu. A lidé ve stresu snadněji vybuchnou, jsou hádaví a mají sklony ze všeho obviňovat druhé. Prostě nic, co si chcete přibalit do dovolenkového kufru. Ve jménu pohodové dovolené si ji tedy raději naplánujte. Místo, termín, způsob dopravy, ubytování, strava – proč to nemít dopředu jasně dané?

Ale pozor, zase to nepřehánějte. Mít striktně daný program a rozplánovanou každou minutu může být také zdrojem hádek. Co když nepůjde vše podle plánu? Co když se ráno vzbudíte s kocovinou a na dnešní vysokohorskou túru se prostě nebudete cítit? Co když vaše dítko v noci zvracelo, ale vás dnes čeká degustační večeře v luxusní restauraci?

Na dovolené je potřeba mít i jakýsi manévrovací prostor a možnost měnit plány podle aktuální situace.

4. Spolu i bez sebe

Dovolená neznamená, že spolu musíte trávit 24 hodin denně. Nemějte pocit, že když se na chvíli rozdělíte (vy půjdete na masáž, on do hotelového fitka), tak se vzájemně zrazujete. I chvíle strávené bez sebe jsou velmi důležité – navíc si pak večer můžete u sklenky vína krásně povídat o tom, co jste zažili. A to bývají chvíle k nezaplacení!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Nikdo nechce strávit dovolenou hádkamiFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

5. Nesnažte se dohnat celý rok

Často mají lidé tendenci dohnat během jednoho týdne dovolené všechno, na co jim přes rok nezbyl čas. Normálně své děti vídáte maximálně ráno u snídaně a večer těsně před spaním? Nesnažte se tyhle rodičovské resty dohnat během dovolené. Hromady výchovných rad, potřeba být s dětmi každou vteřinu a zahrnout je tunou společných aktivit povede jen k jejich rozmrzelosti. A vy? Vy se budete s partnerem vzájemně obviňovat, kdo je takhle vychoval!

Ale pozor, platí to i pro bezdětné páry. Snažit se během jednoho týdne dohnat všechno, co jindy nestíháte, není v lidských silách, tak netlačte na pilu.

6. Dovolená není terapie

A poslední rada. Jestli máte nějaké dlouhodobé partnerské spory, procházíte si vztahovou krizí, máte za sebou provalenou nevěru nebo prostě jakýkoli závažný problém, dovolená ho nevyřeší. Týden na horách prostě jako partnerská terapie nefunguje.

Strávíte čas buď tak, že budete tyhle trable řešit, takže to rozhodně nebude žádná bezstarostná dovolená, nebo budete předstírat, že neexistují, ale o to horší to bude, až se vrátíte domů. Máte-li problémy, nejdřív je vyřešte (sami či s pomocí odborníka) a na dovolenou vyrazte až po uzdravení vztahu. A tam to pořádně oslavte.

Koronavirus cestování stále komplikuje, a tak asi i letos dá řada Čechů přednost odpočinku v rámci republiky. Pronájem prázdninové chalupy: Na co si dát při výběru pozor, abyste nenaletěli? 

Reklama

Související témata:

Načítám