Hlavní obsah

Nealkoholické víno: Jen šťáva, nebo důstojná alternativa?

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špunt v lahvi povolil a do sklenice na vysoké stopce už proudí zlatavě bílá nebo rubínově červená tekutina. Sklenici dobrého vína se těžko odolává. Ale jsou situace nebo životní období, kdy je zkrátka třeba si ji odpustit. Mohou být nealkoholická vína hodnotnou alternativou?

Článek

V posledních několika letech se s nealkoholickými víny roztrhl pytel. Neobrací se na ně totiž jen ti, co musí, jako jsou třeba nastávající maminky nebo řidiči. Mnoho lidí se snaží vynechávat nebo omezovat alkohol, protože vnímají, že s čistou myslí je jim zkrátka lépe. Přesto si chtějí vychutnat typickou vůni a chuť nápoje z kvašených hroznů. Nealko vína jsou dobrou volbou. Vyrábí se stejně jako ta konvenční, ovšem na závěr přichází krok, který z nich alkohol odebere. Výsledkem není žádná šťáva nebo mošt, ale víno s autentickou vůní, barvou a často i delikátní chutí. Jen bez alkoholových účinků. A má také daleko méně kalorií.

Je to víno, jen...

Zatímco mošt je jen vymačkaná šťáva z hroznů, nealko vína jsou kvůli výrobě kvašením skutečně opravdová vína, jen zbavená alkoholu. Po standardním procesu totiž následuje ještě jeden krok, a to dealkoholizace. Víno si díky tomu uchovává barvu, chuť, třísloviny a další charakteristiky dané odrůdy. Jen alkoholová procenta jsou na nule, tedy téměř na nule. U těchto vín může být zbytkový alkohol do 0,5 procenta, což je absolutně zanedbatelné množství. Více alkoholu obsahuje i kefír nebo ovocný fresh.

Co je vakuová extrakce?

Podle právního předpisu by se nemělo říkat nealkoholické, ale odalkoholizované víno. Jeho základem je přírodní víno, ze kterého se pomocí technologií extrahuje alkohol. Jedná se o poměrně náročný a dražší proces, proto to rozhodně není levnější varianta.

Asi nejčastěji používanou technologií výroby tohoto nápoje je vakuová extrakce. Ve vakuové komoře se víno zahřeje na teplotu do 30 stupňů, načež začne docházet k odpařování alkoholu. Nevýhodou této metody je, že víno často ztrácí i dost ze svého typického aroma. Proto někteří výrobci sází na ještě náročnější dvoufázovou vakuovou extrakci. V takovém případě je v první fázi ve vakuové odparce odebráno aroma, ve druhé pak alkohol. Následně se aroma do vína vrací. Přesto nutno dodat, že nezanedbatelnou měrou se na chuti vína podílí právě alkohol, citlivý jazyk rozdíl pozná.

Foto: Fenea Silviu, Shutterstock.com

V první fázi se z vína odejme alkohol, v druhé se do něj vrátí aromaFoto: Fenea Silviu, Shutterstock.com

Nealko vína a diety

V redukčních dietách se konzumace alkoholických nápojů většinou nedoporučuje, protože se jedná o prázdné kalorie. Dostáváte do sebe energii, která vám nedodá potřebnou výživu. Navíc alkohol může také nepříznivě ovlivňovat metabolismus. Z tohoto ohledu jsou nealko vína o dost výhodnější. V průměru na 100 ml obsahují kolem 20 až 30 kcal. Konvenční víno má kolem 55 až 85 kcal na 100 ml. Záleží, zda preferujete lehké suché, nebo radši sáhnete po sladším.

Je tu ale ještě další věc. Zatímco větší množství alkoholu podporuje chuť k jídlu a zároveň často neblaze ovlivní vaše rozhodovací schopnosti, u nealko verze to nehrozí. Na co si ale i u nealko vína dávejte při hubnutí pozor, je obsah cukrů, ovocnější druhy jich mohou mít více.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Nealko vína mívají méně kalorií, oproti těm klasickýmFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

O víně je známo, že v malém množství prospívá zdraví. Hovoří se hlavně o pozitivní vlivu na hladinu cholesterolu a kardiovaskulární systém. Dealkoholizované víno by v tomto nemělo být nijak zvlášť pozadu. Stále totiž obsahuje dost antioxidantů, fenolů, flavonoidů, zejména katechin známý prospěšnými účinky na činnost srdce.

Na trhu je tolik druhů a značek, že to vyloženě vybízí k degustaci. Od suchých bílých vín přes rosé a plná červená až třeba po sekt nebo prosecco. Tak na zdraví!

Související témata:

Načítám