Hlavní obsah

Krize ve vztahu: Tři základní druhy a návod, jak z nich ven

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize ve vztahu! Někdo ji překoná, jinde končí rozchodem. K tomu, abyste případné problémy zvládli, je potřeba především pochopit, co přesně se pokazilo. I vztahové krize mají různé příčiny a od toho se odvíjejí i způsoby řešení. Které druhy krizí jsou nejčastější?

Článek

Není krize jako krize. Existují různé druhy partnerských potíží, a jestli je chcete napravit, musíte v první řadě pochopit, kde je právě váš problém. Tohle jsou tři nejobvyklejší podoby vztahových krizí a základní rady, jak si s nimi poradit.

1. Krize důvěry

Jeden byl nevěrný a prasklo to. V tu chvíli je nejzásadnější ztráta důvěry, což je jeden z nejdůležitějších pilířů vztahu.

Nicméně, ať už s vámi emoce cloumají jakkoli, zastavte se a přemýšlejte. Co za nevěrou doopravdy je? Nejlepší zprávou by bylo, že šlo o jednorázový úlet, slabou chvilku v alkoholovém opojení, omyl, který se neměl stát. Nevěru to nijak neospravedlňuje, ale chybovat je lidské a někdy stačí málo a uklouznout může kdekdo. Tady by teoreticky na straně nevěrníka mohlo stačit projevení lítosti, odhodlání chybu neopakovat a učinění určitých rozhodnutí, která riziko dalšího uklouznutí zmírní (abstinence, ukončení styků s osobou, s níž k nevěře došlo, i když to třeba znamená změnu zaměstnání…). A na straně druhé je potřeba sebrat veškerou sílu a věc prominout. Zní to jednoduše, ale upřímně: odpustit je to nejtěžší.

V případě opakované nevěry nebo udržování dlouhodobého poměru to vypadá na hlubší problém. Ten, kdo zahýbal, si tím pravděpodobně něco kompenzoval. Před něčím utíkal nebo u milence či milenky dostával něco, čeho měl doma málo (něha, zájem, sex, sebevědomí…). Příčinu je potřeba odhalit a často se to neobejde bez odborné pomoci. Na straně podváděného je nutné nejen odpustit, ale někdy i přijmout určitý díl zodpovědnosti. Na opravě vztahu budete muset pracovat oba.

Foto: Victor Moussa, Shutterstock.com

Nevěra je především selhání jednotlivce a házet zodpovědnost na partnera je dětinstvíFoto: Victor Moussa, Shutterstock.com

2. Krize odcizení

Nic hrozného se neděje, nehádáte se, nemáte vážnější spory, nikdo nikoho nepodvádí. Jen už si nemáte moc co říct, jiskra vyprchala, žijete spíš vedle sebe než spolu.

Typické tohle bývá v době, kdy přichází uklidnění a lidé na sebe najednou mají víc času. Když třeba doplatíte hypotéku, zmírníte pracovní tempo, když děti dospějí a opustí hnízdo domova, když jeden či oba nastoupíte do důchodu... Bývají to okamžiky, kdy si uvědomíte, že během let plných povinností a starostí se z vás stal spíš dobře fungující stroj než partneři. Umíte spolu řešit problémy, provozní věci, ale neumíte spolu žít.

Dobrá zpráva je, že tohle se dá vcelku snadno napravit. Pokud o to oba stojí. Většinou pomůže najít si nový smysl života – nové koníčky, způsoby trávení volného času, „sběr“ společných zážitků, noví přátelé. Jednoduše vzruchy, které prožijete spolu, nabijí vás a znovu si uvědomíte, jak fajn vám spolu je.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Na některé páry platí společné zážitky, jindy je naopak řešením odpoutat se od příliš těsného nefunkčního partnerství a najít si „to svoje“Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

3. Únavová krize

Máte pocit, že váš život je jen samá práce a povinnosti. Připadáte si jako otrok domácnosti, partnera, dětí! Jste unavení, podráždění, frustrovaní.

I zde jsou typická období, kdy k tomu dochází častěji: v době, kdy založíte rodinu, děti jsou malé a péče o ně je náročná, nebo když se jeden soustředí na budování kariéry (nebo je finanční zabezpečení rodiny jen na něm) a na tom druhém jsou veškeré povinnosti související s chodem rodiny a domácnosti.

Nejenže je doma dusno, ale časté bývají nejrůznější výčitky typu „na všechno jsem sama“, „s ničím mi nepomůžeš“, „co mám dělat, když musím jen vydělávat“ a podobně.

Příčina bývá jednoduchá – špatná dělba práce. Ale náprava nemusí být až tak snadná, protože většinou mají oba pocit, že pro rodinu dělají dost. Přitom stačí málo. Když jsou peníze, lze si zaplatit paní na úklid, občasné hlídání dětí a podobně. Když nejsou, tak i gesto v podobě drobné pomoci v domácnosti nebo pár hodin týdně, které ten, kdo má na starosti děti, bude mít jen pro sebe, pomohou. Ale domluvit se, to bývá oříšek. Proto se nestyďte požádat o pomoc odborníka.

Nezapomínejte, že vztah je jako květina. Zalévat potřebuje pořád, i když vypadá zdravě. Jen je potřeba najít správný způsob zálivky. Zkuste třeba roční plán pro šťastnější vztah.

Reklama

Načítám