Hlavní obsah

Dozdobte si psaníčko, boty nebo sukni!

Foto: thinkstock

Proměňte své staré kousky v módní unikátyFoto: thinkstock

Reklama

Toužíte po metalickém psaníčku, trendy košili se zdobeným límečkem nebo blýskavých lodičkách, ve kterých byste zazářily na party? Inspirujte se módními bloggerkami a zkuste si outfit přetvořit z vašich starých kousků. Recyklovat by se přece mělo, ne? P. S.: Velké zručnosti netřeba, následující návody zvládnou i dámy, které nemají kutilství v krvi :-).

Článek

DIY neboli do it yourself (doslova ,udělej si sám') je poslední dobou hotovým fenoménem. K vlastnoruční výrobě se často uchylují také módní bloggerky (představovali jsme vám třeba bloggerku s ženskými křivkami Taneshu nebo XXL bloggerku Stephanii Zwicky), které se bez stále nových a nových kousků neobejdou. Některé si rovnou spíchnou novou sukni, jiné si přicvaknou pár nýtů na kabelku nebo obarví starší triko. Zatímco některé módní „proměny“ vyžadují jistou manuální zručnost, tipy, které jsme vybrali, zmáknete snadno. Takže výmluvy stranou, jdeme na to.

Geometrické klínky

První návod pochází od bloggerky a fotografky Kinsey Mhire. Využijí ho dámy, které by chtěly zrenovovat svoje boty na klínku. Potřebovat k tomu budete jen karton, nůžky, obyčejnou tužku a akrylové barvy. Z kartonu si vystřihnete trojúhelníky (samozřejmě si můžete vymyslet i vlastní vzor, fantazii se meze nekladou), popřemýšlejte, jak byste je chtěly mít na klínku seskládané, a opatrně si je na boty načrtněte. Pak už přichází na řadu malování. Tenkým štětečkem vybarvěte trojúhelníky akrylovými barvami (jsou odolné vůči vodě a neotírají se) a nechte zaschnout.

Foto: sincerelykinsey.blogspot.com

Staré boty na klínu ozdobíte během chvilkyFoto: sincerelykinsey.blogspot.com

Foto: sincerelykinsey.blogspot.com

Z kartonu si vystřihněte šablonky, načrtněte vzory a vybarvujteFoto: sincerelykinsey.blogspot.com

Proplétaný náramek

S tímto stylovým náramkem se pochlubila bloggerka Erica. Podobné řetězové náramky si možná pamatujete z dob minulých, často je nosili i kluci. Pokud se vám podobný nepodaří vylovit, porozhlédněte se po obchůdcích s bižuterií. Na jeho „upgrade“ budete potřebovat dvě pinetky, nůžky a vyšívací příze (seženete v galanterii za pár korun), barvy jsou na vás. Počítejte s tím, že budete proplétat dvě poloviny (Erica použila v každé 15 bavlnek), v tomto případě vidíme oranžovou a modrou, obě jsou ale složené z více odstínů.

A jak postupovat? Zmiňované poloviny na jednom konci zauzlujte a přichyťte je pinetkami tak, jak vidíte na fotce. Díky nim se vám bude snadno pracovat a nebudou se vám bavlnky míchat dohromady. Potom už je jen střídavě protahujte očky náramku, dokud se nedostanete na jeho konec. Zauzlujte stejně jako na začátku a zastřihněte.

Foto: honestlywtf.com

Proplétaný náramek vypadá skvěleFoto: honestlywtf.com

Foto: honestlywtf.com

Potřebovat budete nůžky, pinetky, vyšívací příze a samozřejmě náramekFoto: honestlywtf.com

Foto: honestlywtf.com

Příze si rozdělte na dvě části po patnácti, na konci zavažte a uchyťte pinetkamiFoto: honestlywtf.com

Foto: honestlywtf.com

Střídavě je proplétejte skrz očka náramkuFoto: honestlywtf.com

Foto: honestlywtf.com

Na konci zauzlujte, zastřihněte, a máte hotovoFoto: honestlywtf.com

Zdobený límeček

Chcete vdechnout nový život své oblíbené košili? Zaměřte se na límeček, který patří podle stylistek mezi módní nutnost letošní sezony. Zajděte do galanterie a vyberte si našívací perličky nebo jakékoli jiné komponenty, které by se vám na límečku líbily. Vaše zadání bude jednoduché – našít je jeden po druhém na límeček. Využít můžete i roztržený náhrdelník. Je to sice trochu „piplačka“, ale jak vidíte, výsledek stojí za to. Takhle se dílo povedlo bloggerce Maegan Tintari.

Foto: lovemaegan.com

Neobejdete se bez našívacích aplikací, nůžek a samozřejmě šitíFoto: lovemaegan.com

Foto: lovemaegan.com

Šití vám nějakou tu chvíli zabere, za stylovou košili to ale stojí, ne?Foto: lovemaegan.com

Foto: lovemaegan.com

Límeček podle bloggerky MaeganFoto: lovemaegan.com

Metalické psaníčko

Kovové odlesky jsou trendy. Pokud se vám ale nechce investovat do nových věcí, pořiďte si metalický sprej (prodává se v různých barvách, kolem 120–200 korun, seženete ho v barvách a lacích nebo na internetu), a pusťte se do výroby. Bloggerka Jenni jím vylepšila psaníčko. Jak postupovala? Jednoduše zakryla část, kterou nechtěla „pozlatit“, nastříkala a nechala zaschnout.

Foto: ispydiy.com

Metalický sprej oživí vaše staré psaníčkoFoto: ispydiy.com

Foto: ispydiy.com

Nezapomeňte psaníčko podložit a pečlivě přelepitFoto: ispydiy.com

Sukně se zdobenými lemy

Bloggerka Geneva sice ve svém návodu začínala s dlouhou sukní, kterou zkracovala, vy si ale můžete rovnou dozdobit oblíbenou sukni. Kouzlo spočívá v pouhém našití vyšívané stuhy na spodní a horní lem sukně. Pokud se vám do toho nechce pouštět, můžete si nechat lemy našít od švadleny, na stroji je to otázkou chvilky a pár korun.

Foto: apair-andaspare.blogspot.com

Geneva ve své stylové sukniFoto: apair-andaspare.blogspot.com

Foto: apair-andaspare.blogspot.com

Základem úspěchu je pořízení krásné vyšívané stuhyFoto: apair-andaspare.blogspot.com

Blýskavé lodičky

Jakmile se v kolekci Miu Miu objevily třpytivé boty na podpatku, vypukla hotová mánie. Podobné lodičky si sice můžete koupit, ale stejně tak si je můžete vytvořit z těch, které už máte doma (a třeba už je ani nenosíte). Takhle na to šla Lauryn Galloway: Smíchala třpytky, které koupíte běžně v obchodě (barva je na vás), s lepidlem Mod Podge (lepidlo volte podle materiálu bot, mělo by být voděodolné), rozmíchala (misku vyložila alobalem, tím ochraňte i vnitřek bot) a postupně nanášela štětečkem na boty.

Boty nechte přes noc schnout a ideálně je ještě přestříkejte akrylovým bezbarvým lakem, díky kterému bude vaše dílko odolnější. Dobře vypadají také varianty, kdy se zdobí jen samotné podpatky. V tom případě ale nezapomeňte pečlivě botu olepit, ideálně páskou na malování, která půjde dolů, aniž by vám poškodila botu.

Foto: lauryngallowayblog.com

Kromě bot budete potřebovat glitry, speciální lepidlo, štěteček, misku a alobalFoto: lauryngallowayblog.com

Foto: lauryngallowayblog.com

S barvením postupujte opatrně a nezapomeňte botu vyložit alobalemFoto: lauryngallowayblog.com

Foto: lauryngallowayblog.com

A tady je výsledek!Foto: lauryngallowayblog.com

Praktikujete podobné vylepšování i vy? Nebo si rovnou něco přešijete? Pochlubte se!

Reklama

Načítám