Hlavní obsah
3,4
(45)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

S provensálským dušeným hovězím je to jako s českým gulášem: kolik kuchařů, tolik zaručeně pravých receptů. Jisté je, že do silné omáčky patří dobré červené víno a jedna nečekaná ingredience: kousek sušené pomerančové kůry.

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 200 g zadního hovězího
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml červeného suchého vína
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 proužky pomerančové kůry
  • 1 hrst černých oliv
Článek

Měkoučké maso s omáčkou z červeného vína bude skvělé i bez ní, je to ale právě spojení nasládlé mrkve a citrusové vůně, co mu dodává tu pravou francouzskou rafinovanost. K dokonalosti jídlo přivedete, když maso necháte marinovat ve víně s kořením a cibulí přes noc, vynikající je ale i bez toho.

Postup

01.

Oloupejte cibuli a mrkev: cibuli nakrájejte na drobné kostičky, mrkev na půlcentimetrová kolečka a zeleninu nechte chvíli bokem.

02.

Maso nakrájejte na nudličky přibližně o velikosti malíčku. Ve velkém těžkém kastrolu s dobře těsnící poklicí rozpalte olej. Nudličky masa osolte, opepřete a ze všech stran poprašte moukou. Na rozpáleném oleji je opečte dohněda – je lepší dělat to v několika dávkách, jinak maso pustí příliš šťávy, přestane se opékat a začne se dusit. Opečené maso vyjměte bokem.

03.

Do uvolněného kastrolu vsypejte cibuli, osolte ji a opepřete. Míchejte, uvolňujte přípečky ze dna a opečte ji dozlatova. Poté přidejte mrkev a prolisovaný česnek a také je krátce opečte. Do pánve vlijte víno, přidejte bylinky i pomerančovou kůru, stáhněte plamen a nechte asi 10 minut probublávat, až se část vína odpaří.

04.

Maso podlijte vývarem s vínem tak, aby sahal asi do poloviny výšky masa, přiklopte pokličkou a na velmi mírném plameni pomalu duste za občasného míchání a podlévání, až bude úplně měkké. Může to trvat i dvě hodiny. Nakonec přidejte k masu okapané olivy a už jenom krátce prohřejte.

05.

Odstraňte bylinky a pomerančovou kůru a podávejte horké. Jako příloha se hodí jemná bramborová kaše, široké nudle nebo kousek francouzské bagety.

Tip: Tohle jídlo bude ještě lepší, když ho necháte rozležet do druhého dne.

Jako sladkou tečku servírujte některý ze světoznámých francouzských dezertů: troufnete si na makronky, zkusíte jednodušší madlenky nebo expresní a snadné křupavé palmiers z listového těsta?

Reklama

Související témata:

Načítám