Hlavní obsah
3,4
(69)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Rozhodli jste se na poslední chvíli přijmout pozvání na silvestrovský večírek a teď přemýšlíte, čím narychlo přispějete na společný stůl? Na přípravu klasických francouzských křupavých „palmiers“ vám postačí pár základních ingrediencí a chvilka času.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Budete potřebovat
  • 1 plát listového těsta
  • 25 g másla
  • 6 lžic cukru krupice
  • 1 lžička skořice
Článek

Jméno dostaly podle tvaru – připomínají prý srdíčka palmového listu. Ale ať už v nich budete vidět prasečí ouško, palmový list nebo brejličky, je téměř jisté, že křupavé „palmierky“ vám zachutnají.

Postup

01.

Rozpusťte máslo a v misce metličkou promíchejte cukr se skořicí.

Tip: Místo skořice můžete použít perníkové koření, které vám zbylo po pečení vánočních perníčků. Nebo ke skořici přidejte špetku mletého kardamomu či najemno nastrouhané citronové kůry.

02.

Rozbalte listové těsto a celou obdélníkovou plochu potřete rozpuštěným máslem. Rovnoměrně ho posypejte cukrem s kořením, pak ho z obou stran – těch delších – zaviňte jako roládu směrem ke středu. Takhle připravené těsto zabalte do papíru na pečení a vložte na 10 minut do mrazničky – zpevní a bude se vám líp krájet.

03.

Předehřejte troubu na 200 °C. Ztuhlé těsto vybalte a ostrým nožem příčně nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Ukládejte je na plech tak, aby měly dostatečné rozestupy, v troubě výrazně nabudou.

04.

Pečte v dobře rozpálené troubě asi 18–20 minut dozlatova a dokřupava.

Máte po Vánocích už dost drobných sladkých dobrůtek? Spravte si chuť pořádným tatarákem!

Reklama

Související témata:

Načítám