Hlavní obsah

Palmiers: rychlá křupavá dobrota z listového těsta

Hodnocení:
(66)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Rozhodli jste se na poslední chvíli přijmout pozvání na silvestrovský večírek a teď přemýšlíte, čím narychlo přispějete na společný stůl? Na přípravu klasických francouzských křupavých „palmiers“ vám postačí pár základních ingrediencí a chvilka času.

Ingredience pro:
2 plechy
Budete potřebovat
  • 1 plát listového těsta
  • 25 g másla
  • 6 lžic cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice
Článek

Jméno dostaly podle tvaru – připomínají prý srdíčka palmového listu. Ale ať už v nich budete vidět prasečí ouško, palmový list nebo brejličky, je téměř jisté, že křupavé „palmierky“ vám zachutnají.

Postup

Krok 1: Rozpusťte máslo a v misce metličkou promíchejte cukr se skořicí.

Tip: Místo skořice můžete použít perníkové koření, které vám zbylo po pečení vánočních perníčků. Nebo ke skořici přidejte špetku mletého kardamomu či najemno nastrouhané citronové kůry.

Krok 2: Rozbalte listové těsto a celou obdélníkovou plochu potřete rozpuštěným máslem. Rovnoměrně ho posypejte cukrem s kořením, pak ho z obou stran  těch delších zaviňte jako roládu směrem ke středu. Takhle připravené těsto zabalte do papíru na pečení a vložte na 10 minut do mrazničky zpevní a bude se vám líp krájet.

Krok 3: Předehřejte troubu na 200 °C. Ztuhlé těsto vybalte a ostrým nožem příčně nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Ukládejte je na plech tak, aby měly dostatečné rozestupy, v troubě výrazně nabudou.

Krok 4: Pečte v dobře rozpálené troubě asi 1820 minut dozlatova a dokřupava.

Máte po Vánocích už dost drobných sladkých dobrůtek? Spravte si chuť pořádným tatarákem!

ynezorPumanzeSaNyknalC
31. 12. 2021

Reklama

Sdílejte článek