Hlavní obsah
3,6
(137)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Stifado je vlastně taková řecká verze guláše s červeným vínem. Uvaříte ho z hovězího, jehněčího i králíka a neskutečně voní! Rozdíl je v tom, že cibuli necháváte v celku, proto se na něj hodí šalotka i malé cibulky. A věřte, že chutná stejně dobře na Peloponésu jako na Slapech!

25 min.
Příprava
25 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 kg šalotky
  • olivový olej
  • 1 kg hovězí kližky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 3 bobkové listy
  • 2 svitky skořice
  • 1 lžička oregana
  • 6 hřebíčků
  • 6 kuliček nového koření
  • 500 ml pasírovaných rajčat
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 3 lžíce vinného octa
  • 200 ml červeného vína
  • sůl a pepř
Článek

Postup

01.

Šalotky nebo co nejmenší cibule oloupejte tak, aby zůstaly v celku.

Foto: Jakub Jurdič

Na rozdíl od českého guláše se cibule nechávají v celkuFoto: Jakub Jurdič

02.

Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje a cibulky v něm ze všech stran hezky opečte. Vyndejte je a dejte stranou.

Foto: Jakub Jurdič

Šalotky nebo cibulky opečte dozlatova a vyndejte z pánveFoto: Jakub Jurdič

03.

Zatímco se cibulky opékají, pokrájejte maso na kostky. Já jsem použila hovězí, ale hodí se i králík nebo jehněčí. Do pánve po cibulkách přidejte trochu oleje a maso zprudka asi deset minut restujte, až je také pěkně opečené.

Foto: Jakub Jurdič

Ve stejné pánvi opečte masoFoto: Jakub Jurdič

04.

Vmíchejte nasekaný česnek, rozdrobenou chilli papričku a všechno koření (hřebíček a nové koření rozdrťte v hmoždíři nebo i se skořicí a bobkovým listem svažte do kousku gázy, aby šlo pak snadno vyndat), nechte pár vteřin rozvonět a přidejte protlak. 

Foto: Jakub Jurdič

Koření buď svažte gázou, nebo rozdrťte v hmoždířiFoto: Jakub Jurdič

05.

Ještě chvilku restujte a zalijte pasírovanými rajčaty, sladším červeným vínem a octem. Dost osolte, zalijte vodou asi 3 cm nad maso a pod pokličkou hodinu duste. Až poté přidejte opečené cibulky (tak zůstanou celé) a duste další 1 až 1,5 hodiny doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou nebo dalším vínem.

Foto: Jakub Jurdič

Když cibulky přidáte až v polovině dušení, udrží si tvarFoto: Jakub Jurdič

06.

Vyndejte skořici a bobkové listy, opepřete a podávejte jen tak, s křupavou domácí bagetou, brambory nebo třeba salátem.

Foto: Jakub Jurdič

Voňavé stifado vás rázem přenese do jižních krajůFoto: Jakub Jurdič

Tip: Při restování masa se hodí přidat i rozmarýn nebo kousek pomerančové kůry: každá řecká rodina má svou variantu, podobně jako je to u nás v případě receptu na svíčkovou. A pokud na podlití masa použijete suché víno, přidejte dvě lžíce medu.

Znáte pasticio? Je to řecká verze lasagní a použít můžete i penne. Jako předkrm zkuste třeba špenátové taštičky spanakopita nebo citronovou kuřecí polévku avgolemono.

Reklama