Hlavní obsah
3,1
(84)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zvěřinové ragú na víně má jednu velkou nevýhodu. Druhý den je totiž ještě lepší než ihned po uvaření! Ale vzhledem k tomu, jak krásně voní, je to téměř nemožné vydržet. Proto doporučujeme guláš uvařit raději hned z dvojnásobného množství.

15 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Guláš (použít můžete i kančí, srnčí či dančí a místo špeku sádlo)
  • 700 g jeleního masa
  • 90 g špeku
  • 3 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 1 lžička soli a pepře
  • 250 ml červeného vína
  • 1 svitek skořice
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 2 listy bobkového listu
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 4 kuličky nového koření
Článek

Postup

01.

Ve velkém hrnci nechte pomalu vyškvařit špek pokrájený na kostičky. Pokud nemáte špek, dejte sádlo nebo máslo v kombinaci s trochou oleje, aby se nepřepalovalo. Děrovanou lžící špek vyndejte a na tuku ze všech stran zprudka opečte maso pokrájené na kostky.

02.

Ve výpeku (v případně potřeby přidejte trochu tuku) nyní asi 10 minut dozlatova opékejte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a petržel. Vmíchejte nasekaný česnek, nechte chvilku rozvonět a zalijte vínem, 250 ml vody a rajčatovou passatou.

03.

Osolte, přidejte skořici, rozmarýn, bobkový list, nové koření (nejlepší je ho podrtit, abyste ho pak v omáčce nemuseli lovit) a hřebíček. Do hrnce vraťte maso a špek, přiklopte a duste 2,5 až 3 hodiny doměkka. Čas záleží na typu masa i velikosti kousků.

04.

Opepřete a podávejte s bramborovými noky, pečivem nebo třeba perníkovým knedlíkem. Guláš je nicméně nejlepší až druhý den, tak zkuste ještě vydržet!

Tip

Věděli jste, že kvalitní čerstvou zvěřinu si můžete pořídit i přímo od myslivců? A za mnohem lepší cenu než v supermarketech! Podívejte se na web Pro zvěřinu a najděte svého nejbližšího prodejce.

Zvěřina k podzimu prostě patří! Pochutnejte si i na lahodném kančím ragú se sýrovou polentou nebo voňavém jelením bourguignonu.

Reklama

Načítám