Hlavní obsah
3,0
(83)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zvěřinové ragú na víně má jednu velkou nevýhodu. Druhý den je totiž ještě lepší než ihned po uvaření! Ale vzhledem k tomu, jak krásně voní, je to téměř nemožné vydržet. Proto doporučujeme guláš uvařit raději hned z dvojnásobného množství.

15 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na guláš (použít můžete i kančí, srnčí či dančí a místo špeku sádlo)
  • 700 g jeleního masa
  • 90 g špeku
  • 3 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • sůl a pepř
  • 250 ml červeného vína
  • 1 svitek skořice
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky drceného hřebíčku
  • 4 kuličky nového koření
Článek

Postup

01.

Ve velkém hrnci nechte pomalu vyškvařit špek pokrájený na kostičky. Pokud nemáte špek, dejte sádlo nebo máslo v kombinaci s trochou oleje, aby se nepřepalovalo. Děrovanou lžící špek vyndejte a na tuku ze všech stran zprudka opečte maso pokrájené na kostky (proto klidně rovnou kupte kostky na guláš). Vyndejte ze špeku.

02.

Ve výpeku (v případně potřeby přidejte trochu tuku) nyní asi 10 minut dozlatova opékejte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a petržel. Vmíchejte nasekaný česnek, nechte chvilku rozvonět a zalijte vínem, 250 ml vody a rajčatovou passatou.

03.

Osolte, přidejte skořici, rozmarýn, bobkový list, nové koření (nejlepší je ho podrtit, abyste ho pak v omáčce nemuseli lovit) a hřebíček. Do hrnce vraťte maso a špek, přiklopte a duste 2,5 až 3 hodiny doměkka. Čas záleží na typu masa i velikosti kousků.

04.

Opepřete a podávejte s bramborovými noky, pečivem nebo třeba perníkovým knedlíkem. Guláš je nicméně nejlepší až druhý den, tak zkuste ještě vydržet!

Tip: Věděli jste, že kvalitní čerstvou zvěřinu si můžete pořídit i přímo od myslivců? A za mnohem lepší cenu než v supermarketech! Podívejte se na web Pro zvěřinu a najděte svého nejbližšího prodejce.

Zvěřina k podzimu prostě patří! Pochutnejte si i na lahodném kančím ragú se sýrovou polentou nebo voňavém jelením bourguignonu.

Reklama