Článek
Postup
01.
Brambory (ideálně varný typ C, případně B) oloupejte, pokrájejte na kostky a vhoďte do osolené vroucí vody. Vody dejte jen tolik, aby byly ponořené, více není třeba. Vařte asi 15 minut doměkka, poté sceďte a protřepte v hrnci, aby se odpařila voda.
02.
03.
Brambory propasírujte lisem na brambory nebo co nejdůkladněji rozšťouchejte a za stálého šlehání přilévejte horkou smetanu. To zvládnete ručně metličkou, ale ještě lépe to jde v robotu s metlou nebo elektrickým šlehačem. Tekutiny dejte jen tolik, než dosáhnete vámi požadované konzistence.
04.
Podle chuti dosolte, případně přihřejte a můžete podávat.
S největší pravděpodobností kaši sníte všechnu, ale kdyby vám náhodou nějaká zbyla, mrkněte se, co ze zbylých brambor nebo kaše uvařit.