Hlavní obsah
3,3
(113)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Kdo má rád brambory, tak ví, že dobrá příloha způsobí kolikrát více radosti než hlavní jídlo, ke kterému je podávána. Co si budeme povídat, taková poctivá kaše není zrovna dietní, ale v těchto podzimních dnech potřebujeme pohladit po bříšku snad víc než kdy dřív. Jestli souhlasíte, pusťte se s námi do sametově hedvábné a nadýchané bramborové kaše, kterou si dáte s chutí i samotnou.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Budete potřebovat
  • 1,2 kg brambor
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 80 ml plnotučného mléka
  • 2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Brambory (ideálně varný typ C, případně B) oloupejte, pokrájejte na kostky a vhoďte do osolené vroucí vody. Vody dejte jen tolik, aby byly ponořené, více není třeba. Vařte asi 15 minut doměkka, poté sceďte a protřepte v hrnci, aby se odpařila voda.

02.

Mezitím ohřejte smetanu s máslem a mlékem (jeho množství záleží na typu brambor a vámi požadované konzistenci, přidat můžete vždy).

03.

Brambory propasírujte lisem na brambory nebo co nejdůkladněji rozšťouchejte a za stálého šlehání přilévejte horkou smetanu. To zvládnete ručně metličkou, ale ještě lépe to jde v robotu s metlou nebo elektrickým šlehačem. Tekutiny dejte jen tolik, než dosáhnete vámi požadované konzistence.

04.

Podle chuti dosolte, případně přihřejte a můžete podávat.

S největší pravděpodobností kaši sníte všechnu, ale kdyby vám náhodou nějaká zbyla, mrkněte se, co ze zbylých brambor nebo kaše uvařit.

Reklama

Související témata:

Načítám