Hlavní obsah

Dvě ženy vychovávají dítě. Jak to?

Foto: Thinkstock

Ženy-lesbičky to mají s mateřstvím lehčíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou pár. Dvě ženy. Žijí spolu několik let a rozhodly se mít dítě. Zákon jim to nepovoluje, přesto si našly kličku, jak ho obejít. Dvouletá dcerka Sára je zatím spokojená stejně jako zbytek rodiny. Bude tomu ale tak i nadále? Mohou dvě ženy nebo dva muži vychovávat dítě, i kdyby to zákony umožňovaly? Psycholožka říká ano!

Článek

Daniela a Marta jsou lesbičky, které se ke svému vztahu hrdě hlásí, zatím ovšem nemají registrované partnerství. Daniele je 31 a Martě 38. Žijí společně už osm let a naprosto si vyhovují. Marta nijak významně po porodu vlastního dítěte netoužila, zato Daniela ho moc chtěla. U nás to ale není tak jednoduché, i když si přiznejme, že dvě ženy to mají rozhodně lehčí než dva muži a cestu k dítěti si umějí najít. A tak se i stalo. Daniela požádala o pomoc svého nejlepšího kamaráda, který nakonec souhlasil.

„No, nebylo to lehké rozhodování. Přece jen je to taky moje dítě. Jenže já mám Danielu moc rád, a tak jsem nakonec přes všechny pochybnosti nabídku přijal. Daniela mi za moje spermie zaplatila,“ svěřuje se sám Aleš. Jak vysokou částku, to mi bohužel neřekl. Nicméně všechno se podařilo. Sára je zdravá, dnes už dvouletá holčička, obletovaná nejen maminkou a „tetou“, ale i celým zbytkem rodiny, která má z Danielina počinu radost. Co na to naše „tolerantní“ společnost? Myslíte si, že je správné, aby dítě vychovávaly dvě ženy nebo dva muži? Jaké máte na věc názory, jsme se vyrazili s kamerou zeptat do pražských ulic.

Zdá se to jako pohádka, ale budoucnost může přinést řadu problémů. Práva a povinnosti vůči dceři má podle zákona biologická matka, tedy Daniela. Ustojí tohle Marta, která sice nechtěla sama rodit, ale dítě jí brzy přirostlo k srdci? „Nemám s tím zatím velké problémy, ale drobné se objevují. Třeba když bylo potřeba zajet se Sárou k doktorovi, musela tam Daniela. Já bych totiž k tomu potřebovala papír s notářským razítkem, což je komplikované. Kdyby se Daniele nedej bože něco stalo, tak bych si nemohla absolutně nic nárokovat, natož Sáru. Asi by musela jít do ústavu, nebo nevím, jestli by to někdo chtěl řešit s biologickým otcem, a ani nevím, zda by to Aleš řešit chtěl. Doufejme, že se nic takového nestane,“ svěřuje se Marta. Zákon praví, že na adopci by skutečně Marta nárok neměla. U Aleše po prokázání otcovství by šance být mohla.

Jak to bude dál?

Jaké to ale bude, až Sára půjde do školy? Co se stane, až bude někde říkat, že nemá tatínka, ale pouze maminku a tetu? Představuje výchova dítěte dvěma ženami nebo dvěma muži nějaká rizika? „Z hlediska psychiky dítěte není primární, zda je vychovávají dva muži či dvě ženy. Stejně tak není dle mého názoru nejdůležitější, zda dítě vyrůstá pouze s otcem nebo matkou,“ říká psycholožka Lenka Černá. To hlavní, co by se při výchově dítěte mělo podle jejího názoru brát v potaz, je jeho emoční naprogramování, které má zásadní vliv pro jeho život. „Rodiče jsou totiž přímo zodpovědní za to, jací jedinci z nás vyrostou. Ten správný přístup rodiče závisí na třech základních emocích, které dítěti dává. Jsou to emoce lásky, přijetí a důležitosti,“ vysvětluje psycholožka. Pokud tyto základní přístupy ve výchově dodržíme, z našeho dítěte může vyrůst psychicky stabilní jedinec. A je pak jedno, zda ho vychovávají dva muži či ženy. „Důležité je, zda se dítě cítí být milováno, přijímáno a také vnímá pocit důležitosti u rodičů nebo v rodině. To nejdůležitější, co dítě od rodiče potřebuje, je dobrý pocit a láska,“ dodává Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Dítě potřebuje hlavně dobrý pocit a láskuFoto: Thinkstock

Dva muži to mají těžší!?

Ve společnosti panují na věc různé názory, což jste mohly vidět na videu. Většina lidí si myslí, že ženy to mají v tomto ohledu lehčí. Prostě si cestu ke splnění snu najdou. Dva muži žijící ve vztahu a toužící po dítěti si pomoci nemohou.„Dítě rozhodně chci," říká 23letý homosexuální student David, „ale zcela souhlasím s tím, že lesbičky to mají jednodušší. Ale kde dva chlapi seženou vajíčko a ženu, která se dítěte po porodu dobrovolně vzdá? Budu se muset kvůli přirozené touze po dítěti chovat protizákonně jen proto, že jsem homosexuál? Vždyť dítě zatím nemohu ani adoptovat!"

Nebo alespoň zatím ne. Ale i kdyby nakonec ke schválení péče o dítě homosexuální dvojicí oficiálně došlo, dokázala by to společnost přijmout? Zvládlo by to dítě ve škole? Opravdu nezáleží na tom, kdo dítě vychovává, ale jak? Napište nám vaše názory do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám