Hlavní obsah

Dveře ovlivňují světlo a barvy v bytě

Reklama

Interiérové dveře představují díky velké ploše a častému užívání výraznou součást interiéru. Barevný dekor a jejich prosklení proto mají nejen estetickou, ale i praktickou roli. Doslova režírují hru světla a stínu v bytě.

Článek

Volba barevného dekoru dveří je otázkou individuálního vkusu, ale jednoduché zásady prověřené časem je dobré ctít. Světlejší odstíny interiér odlehčují a opticky zvětšují, proto se doporučují především do menších prostor, panelových bytů apod. Naopak tmavší odstíny byt zmenšují.

Barvu dveří promýšlejte i s ohledem na to, zda chcete nechat vyniknout jiné součásti místnosti – nábytek, obrazy, koberce nebo květiny. Výraznější interiérové dveře na sebe strhávají pozornost. Zvažujte i barevné sladění dveří a zárubní především s podlahou a stěnami. Doporučit lze volbu barevně podobných (ne zcela stejných) odstínů, atraktivní může být ale i kontrast světlejší podlahy a tmavších dveří.

Bohaté prosklení dveří svědčí chodbám, kde často chybí okna.

Společnost SOLODOOR nabízí bezpočet kombinací barevného designu a povrchových úprav. Vedle „klasických“ dekorů, jako například dub, buk, ořech, třešeň či javor, má v sortimentu i exotičtější bambus, eben nebo nově dub příčný, dub casino a coco bolo. Aktuální novinkou SOLODOOR je rozšíření nabídky dezénů pro úspěšnou modelovou řadu dveří Gabreta.

Prosklení dveří interiér odlehčí, projasní a šetří i náklady na svícení. Velkorysejší prosklení se hodí všude, kde potřebujeme co nejvíce denního světla, do kuchyně, obývacího pokoje, pracovny, ale i chodby. Sklo se může uplatnit i u koupelen či toalet, kde volba vhodného matného, poloprůhledného dekoru udrží intimitu těchto prostor. Naopak v případě „servisních“ místností, komory, spíže či sklepa, stále hrají prim dveře plné.

U dětských pokojů je kvůli bezpečnosti lepší volit dveře pouze s prosklenou horní třetinou či polovinou, popřípadě opatřit sklo ještě bezpečnostní fólií. U ostatních pokojů je volba prosklení čistě na vkusu majitele, je však třeba mít na paměti, že skleněné dveře nemají tak dobré tepelné i zvukové izolační schopnosti jako dveře plné.

O dostatek světla v obývacím pokoji se mohou postarat i vhodně zvolené dveře.

I v případě typů dveřních skel je nabídka SOLODOOR tak široká, že si z ní bez problémů vybere každý. Vedle klasických čirých skel jde například o varianty činčila, kůra, Satinato, Grossfield a řadu dalších. Velmi módní jsou skla s vypískovanými grafickými motivy. Vypadají velmi elegantně především ve velkých plochách, které SOLODOOR nabízí například u inovované řady dveří Sonet.

Užitečným pomocníkem při výběru povrchu, dekoru a prosklení dveří je takzvaný konfigurátor na adrese www.solodoor.cz. Nabízí skvělé vizualizace, takže již v počítači velmi reálně vidíte, jak volba prosklení a dekoru ovlivní celkový vzhled dveří. Na www.solodoor.cz můžete ty správné dveře vybírat v klidu svého domova.

Reklama

Související témata:

Načítám