Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Že dýně nepatří jen do polévky nebo slaných receptů vás může přesvědčit tento sladký recept. Vláčné muffiny s jemnou chutí a vůní koření vám zpříjemní podzimní dny.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 muffinů
  • 1/2 ks dýně
  • 70 g másla
    7
  • 200 ml mléka
    7
  • 2 ks vejce
    3
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
    1
  • 1 špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky
    1
  • 100 g hladké mouky
    1
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 50 g čokoládových čoček
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve zbavte dýni semínek a nakrájejte ji na měsíčky. Hokaido nemusíte loupat. Kousky pak dejte do zapékací mísy a lehce je pokapejte olejem. Misku s takto připravenou dýní dejte péct na 170 stupňů asi na 20 minut, dokud nezměkne. 

02.

Měkkou, lehce zchladlou dýni rozmixujte tyčovým mixérem spolu s rozpuštěným máslem a vanilkovým extraktem v hladké pyré. Pak přidejte mléko a vejce a zamíchejte. 

03.

Oba cukry, obě mouky, prášek do pečiva, koření, čokoládové čočky a špetku soli rozmíchejte v jiné míse. 

04.

Obě směsi, sypkou i tekutou, smíchejte dohromady a těsto rozlijte do muffinových forem. Ty předem vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. 

05.

Pečte na 180 stupňů asi 20–30 minut. Hotové muffiny nechte zcela zchladnout na drátěné mřížce.

A mohl by vám chutnat taky řecký fíkový kolář s mandlemi

Načítám