Hlavní obsah

Dýňový koláč se šlehačkou

Hodnocení:
(30)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
50 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
střední

Čas dýní je tady, a tak je na místě připomenout si nějaký recept na dýňový koláč. Výhodou tohoto je, že jeho příprava je velmi rychlá a snadná a přitom z něj atmosféra začínajícího podzimu přímo sálá!

Ingredience pro:
1 koláč
Těsto na formu o průměru 24 cm
  • 1 dýně hokkaido
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • muškátový oříšek
  • skořice mletá
  • sušený zázvor
  • 4 vejce
  • 160 g krupicového cukru
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl
Krém
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • mletá skořice
Na dozdobení
  • skořicový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 stupňů. Dýni očistěte, zbavte ji semínek uprostřed, dužinu nakrájejte na kostky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pak je pečte asi 20 minut doměkka. Upečenou dýni nechte vychladnout. Asi 250 g dýně rozmačkejte vidličkou, ze zbytku si připravte třeba polévku.

Krok 2: Mouku, prášek do pečiva, sůl a koření (muškátový oříšek, skořici a zázvor) smíchejte v míse dohromady.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Troubu přepněte na 175 stupňů. Celá vejce vyšlehejte v jiné míse do vysoké pěny a postupně do nich zašlehejte cukr, rozmačkanou dýni a na závěr na střídačku i směs mouky a zakysanou smetanu.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Těsto nalijte do koláčové formy (tu podle potřeby vymažte tukem, v případě použití dortové formy ji vyložte pečicím papírem) a pečte asi 30–35 minut. Upečený korpus nechte na mřížce zcela vychladnout.

Krok 5: Šlehačku vyšlehejte do tuha a vmíchejte do ní podle chuti asi 1 vrchovatou lžičku mleté skořice. Šlehačku rovnoměrně rozetřete po celé ploše upečeného koláče a dozdobte ho skořicovým cukrem a případně trochou jemně nasekané pečené dýně.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama