Hlavní obsah
3,6
(108)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Dort s chutí svěžích citronů a omamně vonícího bezu obstojí i na královské tabuli, ostatně stejnou kombinaci zvolili pro svůj svatební dort i princ Harry a Meghan Markle. Bělostná barva a elegantní zdobení z něj udělají hvězdu každé zahradní slavnosti a díky stabilnímu máslovému krému nemusíte mít obavy, že se začne roztékat už u předkrmu.

1 hod., 30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Těsto
  • 6 ks vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 30 g oleje
  • 220 g hladké mouky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka soli
Citronový krém
  • 4 ks žloutků
  • 60 ml citronové šťávy
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 2 lžičky citronové kůry
Máslový krém
  • 4 ks bílku
  • 200 g cukru krupice
  • 260 g másla
  • 90 ml bezového sirupu
  • 30 ml citronové šťávy
Na pokapání korpusu
  • 50 ml bezového sirupu
Na ozdobu
  • 1 hrst jedlé květy
Článek

Za suroviny na slavnostní dort pro 10 lidí utratíte asi 250 korun a to je (kromě neobvyklé a báječné chuti) myslím dobrý důvod, proč si pečlivě rozvrhnout přípravu, udělat místo v lednici a pustit se do pečení.

Postup

01.

Nejdřív si připravte dortovou formu: ze surovin v rozpisu upečete vyšší korpus s průměrem 20 cm, který bez problémů rozříznete na tři části. V průběhu pečení se ale těsto dostane nad úroveň formy, proto musíte z pruhu papíru na pečení vytvořit vyšší okraj, který ho usměrní. Formu velmi lehce vymažte máslem (papír na pečení k ní pak lehce přilne), dno vyložte kolečkem z papíru na pečení a boky formy pruhy papíru, které budou asi o 3 cm vyšší, než je samotná forma. Předehřejte troubu na 170 °C.

02.

Mouku dvakrát prosejte a nechte chvíli stranou. Do velké skleněné nebo nerezové mísy rozklepněte celá vejce, přidejte cukr, citronovou kůru a špetku soli a mísu postavte nad horkou vodní lázeň tak, aby se dno nedotýkalo vody. Vejce nad horkou vodou opravdu dobře našlehejte výkonnějším elektrickým ručním šlehačem (nepoužívejte tyčový mixér se šlehací metličkou, hmota zhoustne a běžný „tyčák“ by ji nemusel utáhnout). Hotovo máte, když hmota výrazně nabude a zesvětlá, teplota nesmí překročit 45 °C. Vyjměte mísu z vodní lázně a dál šlehejte do zchladnutí.

03.

K vaječné hmotě najednou vlijte olej a velmi krátce ho zašlehejte, opravdu postačí 2 až 3 sekundy. Ručně pak po částech velmi zlehka zapracujte do těsta prosátou mouku. Pracujte opatrně, ať vám z těsta unikne co nejméně vzduchových bublinek. Těsto přesuňte do připravené formy, uhlaďte a pečte asi 40 až 45 minut. Upečený korpus nechte asi 5 minut zchladnout ve formě, poté ho vyjměte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

04.

Na citronový krém oddělte žloutky od bílků. Bílky si odložte na máslový krém a žloutky vložte společně se všemi dalšími surovinami na citronový krém do rendlíku. Rendlík postavte nad vodní lázeň a míchejte do zhoustnutí. Hotový krém přesuňte do skleničky a nechte pořádně vychladit v lednici.

Tip: Korpus i citronový krém si můžete připravit den dopředu. Vychladnutý korpus zabalte do fólie a nechte v pokojové teplotě, krém skladujte v lednici. Na dort nebudete potřebovat celou dávku citronového krému, postačí vám přibližně polovina. Když ho ale připravíte ze čtyř žloutků, zužitkujete bezezbytku všechna potřebná vejce a krém můžete později použít do různých pohárů nebo třeba na palačinky.

05.

Na máslový krém nakrájejte máslo na kostičky a nechte ho povolit. Do skleněné nebo nerezové mísy robota vložte bílky, přidejte špetku soli a cukr. Mísu opět postavte nad vodní lázeň a pomocí ručního mixéru bílky pořádně našlehejte. Mísa se nesmí dotýkat hladiny vody a teplota šlehaných bílků by měla dosáhnout 68 až 70 °C. Výsledný sníh musí být hladký, hustý a lesklý. Poté mísu přesuňte do robota a šlehejte do zchladnutí. Pak postupně po kostičkách přidávejte i změklé máslo. Krém nejdřív trochu zřídne, po chvíli ale znova zhoustne a bude krásně pevný. Nakonec zašlehejte i bezový sirup a citronovou šťávu podle chuti.

Tip: Nejvoňavější bude krém s domácím bezovým sirupem. Použít ale můžete i kupovaný. Citronovou šťávu přidávejte postupně a množství dolaďte podle chuti.

06.

Sestavte dort: korpus vodorovně rozřízněte na tři části. Spodní část umístěte na dortový podnos a celou plochu štědře potřete bezovým sirupem. Na tenhle základ rozetřete asi půlcentimetrovou vrstvu máslového krému. Část máslového krému přeložte do cukrářského sáčku a po celém obvodu z něj udělejte jakýsi mantinel, který uprostřed udrží připravený citronový krém. Uprostřed rozetřete asi 2–3 lžíce citronového krému a přiklopte druhou částí korpusu. Postup zopakujte a dort přiklopte poslední částí korpusu.

07.

Celý povrch dortu potřete první vrstvou máslového krému. Má za úkol dort zpevnit, zafixovat případné drobečky a vyhladit povrch, drobné nedokonalosti v této chvíli nevadí. Takhle potřený dort vložte do lednice a nechte vychladit alespoň hodinu. Poté naneste další vrstvu krému – tady už pracujte pečlivě a pomocí stěrky nebo plochého nože povrch hezky uhlaďte. Znovu nechte pořádně vychladit a proležet, ideálně do druhého dne. Před podáváním dort ozdobte jedlými květy.

Baví vás výroba dortů? Pak doporučujeme zkusit tento bohatý čokoládovo-oříškový nebo jahodový dort s bazalkou a olivovým olejem

Reklama

Související témata:

Načítám