Hlavní obsah
3,3
(192)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Křupavé pláty výrazného ořechového bezé, bohatý hedvábný čokoládový krém a poleva z hořké čokolády. Recept na tenhle fantastický dort nese jméno kuchaře Garaše, který ho na konci 19. století vymyslel.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Ořechové korpusy
  • 250 g vlašských ořechů
  • 150 g cukru krupice
  • 6 ks bílku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 špetka soli
Čokoládový krém
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 70 g cukru krupice
  • 360 g hořké čokolády
Poleva
  • 120 g hořké čokolády
  • 30 g kakaového másla
Článek

Kosta Garaš byl skvělý rakousko-uherský cukrář, který se vyučil ve Vídni a působil v nejlepších bulharských grandhotelech. Tahle jeho kreace dodnes patří v Bulharsku mezi nejoblíbenější recepty a mně trochu připomíná tmavou verzi oblíbeného švédského dortu krále Oskara II.

Postup

01.

Nejdřív připravte krém: do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr, míchejte a pomalu přiveďte k varu, cukr se mezitím rozpustí. Odstavte a do smetany vsypejte čokoládu nalámanou na menší kousky. Nechte minutku postát a poté metličkou vymíchejte dokonale hladkou čokoládovou ganache. Odstavte, nechte zchladnout a poté přemístěte do lednice a nechte ztuhnout.

Tip: Když krém necháte v lednici dlouho a ztuhne příliš, nechte ho před použitím chvíli povolit při pokojové teplotě a pak ho dobře promíchejte lžící. Nesnažte se krém vylepšit tím, že použijete čokoládu s vyšším obsahem kakaa, krém je pak opravdu příliš silný a výrazný.

02.

Pak se dejte do výroby korpusů. K ořechům přidejte lžíci cukru a rozmixujte je najemno. Na papír na pečení si tužkou vyznačte čtyři kruhy s průměrem 20 cm. Položte ho na plech na pečení tak, aby strana, na kterou jste kreslili, byla vespod a předehřejte troubu na 160 °C.

Tip: Na jeden plech se vám vejdou dva korpusy vedle sebe, budete tedy potřebovat dva plechy na pečení.

03.

Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte malou špetku soli a začněte je šlehat. Až se vytvoří jemná pěna, postupně přidávejte cukr a vyšlehejte hustý bílý sníh. Postačí, když budete šlehat jenom do doby, až se začnou tvořit měkké špičky, korpusy z příliš ušlehaného pevného sněhu by se mohly lámat. Nakonec jenom zlehka ručně zapracujte stěrkou do sněhu mleté ořechy a lžíci mouky.

Tip: Žloutky do receptu nebudete potřebovat. Můžete z nich připravit třeba zdravější verzi dukátových buchtiček.

04.

Bílkovou hmotu rozdělte doprostřed kruhů na papír na pečení a plochým nožem ji rozetřete až k okrajům, vrstva by měla být souvislá a stejně vysoká. Pečte v předehřáté troubě asi 10–15 minut, až začnou korpusy jemně hnědnout a budou na dotek suché. Vyjměte je z trouby, nechte krátce zchladnout a poté opatrně sloupněte papír. Nechte úplně vychladnout.

Tip: Korpusy můžete v troubě péct najednou nad sebou. Uprostřed pečení plechy prohoďte, aby byly stejně propečené.

05.

Sestavte dort: ztuhnutý krém promíchejte lžící do krémové konzistence, aby se dal dobře roztírat. Na první placku naneste asi pětinu krému, rozetřete ho až k okrajům, přiložte další placku a takto postupujte, až spotřebujete všechny ořechové placky. Zbytkem krému potřete vrch a boky dortu. Nechte v lednici ztuhnout a proležet.

06.

Na polevu rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a povolte ji kakaovým máslem. Vymíchejte hladkou polevu, dort rovnoměrně polijte, nechte ztuhnout a ozdobte trochou nasekaných ořechů. Dort krájejte suchým nahřátým nožem na menší kousky, je opravdu vydatný.

Tip: Když nemáte kakaové máslo, můžete na povolení čokolády použít lžíci rostlinného oleje bez výrazné chuti.

Určitě se vyplatí vyzkoušet i jiné recepty z bulharské kuchyně: znáte třeba papatnik? Je to bulharská verze bramboráku bez mouky. A chutnat vám určitě bude i kavarma  dušené vepřové maso se zeleninou.

Související témata:

Načítám